Νέοι μπελάδες για τον Μπόρις Τζόνσον. Αιτία είναι η φωτογραφία που τον δείχνει να πίνει κρασί με συνεργάτες του στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, τον Μάιο του 2020, που δημοσίευσε ο Guardian.

Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να βρίσκεται με τη σύζυγό του και πάνω από 17 μέλη τoυ προσωπικού στον κήπο, απολαμβάνοντας κρασί και τυρί. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι επρόκειτο για συνάντηση εργασίας.

Ο Guardian είχε ήδη ρωτήσει την περασμένη εβδομάδα για την ύπαρξη κοινωνικής εκδήλωσης στις 15 Μαΐου 2020, όπου οι μετέχοντες ήπιαν κρασί, ποτά και έφαγαν πίτσα, μέσα και έξω από το κτίριο. Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε πει ότι το προσωπικό εργαζόταν στον κήπο το μεσημέρι και το απόγευμα.

Όμως οι φωτογραφίες μάλλον εγείρουν ζήτημα. Κι αυτό επειδή οι μετέχοντες πίνουν μπουκάλια κρασί, υπάρχει έλλειψη κοινωνικής απόστασης και 19 άτομα συγκεντρώνονται κατά ομάδες κοντά στο γκαζόν και στη βεράντα.

Εκείνη την περίοδο, οι κανόνες απαγόρευαν τη συνάθροιση άνω των δυο ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, τα οποία μπορούσαν να συναντηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων. Στους χώρους εργασίας, οι προσωπικές συναντήσεις όφειλαν να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες.

https://twitter.com/PoliticsForAlI/status/1472640467091267596?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1472640467091267596%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1193173%2Fneos-salos-me-ton-boris-tzonson-epine-krasi-me-sunergates-tou-stin-daouning-strit-en-meso-lockdown%2F

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ περιέγραψε την εικόνα ως «σφαλιάρα στο πρόσωπο του Βρετανικού λαού» προσθέτοντας ότι ο «ο πρωθυπουργός μας δείχνει με συνέπεια ότι δεν σέβεται τους κανόνες που θέτει για εμάς τους υπόλοιπους». Μάλιστα, όπως λέει, στην Ντάουνινγκ Στρις έπιναν και έκαναν πάρτι όταν οι υπόλοιποι μέχρι μόλις πρόσφατα έκαναν μια βόλτα την ημέρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει καταγγελίες για πάρτι και κοινωνικές επαφές στο Νο10, ενόσω υπήρχαν οι περιορισμοί.

Στη φωτογραφία του Guardian, ο Μπόρις Τζόνσον και η Κάρι που φαίνεται να κρατά το νεογέννητο, τότε, μωρό τους, κάθονται σε ένα τραπέζι με πιατέλα για τυριά και κρασί, μαζί με άλλα δύο άτομα. Την περασμένη εβδομάδα το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε ότι ο Τζόνσον εργαζόταν στον κήπο πριν αποσυρθεί στο διαμέρισμά του. Πάντως εκείνη ακριβώς την περίοδο, ο τότε υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ καλούσε τους πολίτες να μην εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό για να παρεκκλίνουν από τα μέτρα, ενώ εφαρμόζονταν αυστηροί έλεγχοι.