O  ύπατος αρμοστής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ανησυχία της ένωσης για τις εξελίξεις στα Βαρώσια, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τη λύση δύο κρατών, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι ενωμένη» και κάλεσε την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες».

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δεν θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δυο κρατών για την Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πριν λίγες ημέρες υπογράμμισε, μετά τη λήξη εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ότι «η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο. «Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Και πρόσθεσε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» μετέφερε προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και πως τώρα είναι στο χέρι του να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι υπάρχει «λίγη ή καθόλου πρόοδος όσον αφορά στην Κύπρο».

Προκλητική «απόβαση» Ερντογάν στα κατεχόμενα

Η απόβαση Ερντογάν στα Κατεχόμενα ανήμερα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και τα εγκαίνια της βάσης για τουρκικά κατασκοπευτικά drones πυροδοτούν κλίμα έντασης.

Ο Ερντογάν προχωράει σε μία επίδειξη δύναμης, επιδιώκοντας να δυναμιτίσει κάθε λύση στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα θα προαναγγείλει γεωτρήσεις σε κυπριακά οικόπεδα.

Η προαναγγελία γεωτρήσεων έρχεται την ώρα που η Exxon Mobil επιστρέφει για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, την οποία αμφισβητούν οι Τούρκοι.