Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Bank of America, στο πλαίσιο της γενικής αναθεώρησης των εκτιμήσεών της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ώστε να συνυπολογιστεί το πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι νέες εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου μιλούν για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα φέτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 3,8%. Για το 2023, η Bank of America τοποθετεί τον πήχυ στο 2,3% από το 2,5% προηγουμένως.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι προβλέψεις της BofA προκαλούν σοκ, καθώς βλέπουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 6,1% κατά μέσο όρο για το σύνολο του 2022, έναντι μόλις 0,6% το 2021 και σε σχέση με το 2,6% που «έβλεπαν» οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Πάντως, για το 2023 αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση, στα επίπεδα του 2,4%, που ωστόσο είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 1,2%.

Υποβαθμίσεις για την Ευρώπη

«Η απάντηση της Ευρώπης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει υπάρξει μεγάλη και γενναία», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, τονίζοντας βέβαια ότι αυτή έχει μεγάλο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Bank of America υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2,8% (-70 μονάδες βάσης) για το 2022 και στο 1,7% (-50 μονάδες βάσης) για το 2023.

bofa-to-kostos-toy-polemoy-gia-tin-ellada-anaptyxi-mono-3-plithorismos-sok-6-10

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαμορφώνονται πολύ υψηλότερα, στο 6% (+160 μονάδες βάσης) για το 2022 και στο 2,4% (90 μονάδες βάσης) για το 2023.

Ο οίκος «βλέπει» το πετρέλαιο στα 110 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 105 ευρώ κατά μέσο όρο φέτος, χωρίς ιδιαίτερη αποκλιμάκωση το 2023.

Περισσότερη Ευρώπη 

Η στροφή προς την «Περισσότερη Ευρώπη» είναι που κάνει αυτό το σοκ πιο διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την BofA,με τον οίκο να προβλέπει ότι  το μισό από το οικονομικό σοκ θα απαλυνθεί από τη δημοσιονομική πολιτική.

«Αυτό θα είναι αρκετό για να αποφευχθούν τα χειρότερα πιθανά αποτελέσματα, αλλά ανεπαρκές για να αποτραπούν ισχυρές αποπληθωριστικές δυνάμεις σε 1-2 χρόνια», σημειώνουν οι αναλυτές.