Τη ρωσική αγορά αποχαιρετά και ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος της Συγκεκριμένα, η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμούσες δραστηριότητες της στη χώρα και θα αποχωρήσει από την αγορά της. Μάλιστα ήδη έχει σταματήσει να αναλαμβάνει νέες συναλλαγές., προσθέτοντας το όνομα της στην συνεχώς αυξανόμενη λίστα των δυτικών επιχειρήσεων που γυρίζει την πλάτη της στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμούσες δραστηριότητες της στη χώρα και θα αποχωρήσει από την αγορά της. Μάλιστα ήδη έχει σταματήσει να αναλαμβάνει νέες συναλλαγές.

Πάντως, για την ώρα η διοίκηση δεν διευκρίνισε πως σκοπεύει να διαχειριστεί το ζήτημα των περίπου 500 υπαλλήλων που αριθμεί στη Ρωσία. Κι αυτό με δεδομένο πως κάποιες δυτικές επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους στη ρωσική αγορά έχουν είτε προχωρήσει σε υψηλές αποζημιώσεις στους εργαζομένους είτε συνεχίζουν να καταβάλλουν τους μισθούς, θεωρώντας πως το πάγωμα των δραστηριοτήτων, των καταστημάτων και των μονάδων τους δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον.

Πάντως, για τις δυτικές τράπεζες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση και μεγαλύτερο δίκτυο στη ρωσική αγορά, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η έτερη γαλλική Societe Generale και η ιταλική UniCredit. H SocGen για την ώρα παραμένει στη Ρωσία, όμως δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να λειτουργήσει, ενώ έχει βάσιμους φόβους πως είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει κατασχέσεις από το ρωσικό κράτος.

Το μερίδιο της BNP είναι πολύ μικρότερο. Μαζί και με την Ουκρανία, όπου η BNP διαθέτει ένα μικρό δίκτυο λιανικής τραπεζικής, μέσα από την Ukrsibbank, η συνολική έκθεση της στις δύο χώρες υπολογίζεται μόλις στα 3 δισ. ευρώ.