Οι προσπάθειες των «γερακιών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εξασφαλίσουν μια αρχική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα αποτύχουν, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν σε μια σειρά μικρότερων αυξήσεων, όπως προκύπτει από έρευνα του Bloomberg.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων, από το -0,5%, κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο,  όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση. Παρότι ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ να τερματίσει το αρνητικό κόστος δανεισμού το τρίτο τρίμηνο, η κίνηση είναι λιγότερο επιθετική από το μονοπάτι που αναζητούν αξιωματούχοι όπως ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν.

Οι πιέσεις για πιο δυναμική δράση κλιμακώνονται, καθώς η ΕΚΤ ολοκληρώνει τα μέτρα τόνωσης. μετά από ένα άλλο ρεκόρ πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ τον περασμένο μήνα, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 8,1%.

Προσεκτική η Λαγκάρντ

Η Λαγκάρντ, ωστόσο, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου της 9ης Ιουνίου για να επιβεβαιώσει την πιο προσεκτική στρατηγική εξόδου που περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα — δηλαδή το επικείμενο τέλος στις αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας,  πριν αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο.

«Μια άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης θα έστελνε το απαραίτητο σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι σοβαρή όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Χόλζμαν, στο Bloomberg. «Ενα σαφές σήμα θα βοηθούσε επίσης στη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά στο μέτωπο του πληθωρισμού».

«Η ΕΚΤ θα δεσμευτεί για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων τον Ιούλιο, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση, όπως είχε προγραμματιστεί στο τέλος του δεύτερου τριμήνου», δήλωσε ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.  «Το ερώτημα είναι αν θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης. Νομίζουμε το πρώτο, αλλά η πίεση αυξάνεται πιο αποφασιστική δράση».