Η Ελλάδα βρέθηκε αυτό τον μήνα στην 39η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες, καθώς το σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, με ποσοστό 2,7% και θετικότητας στα τεστ (5,1%) αντισταθμίζεται από τις πιο φτωχές επιδόσεις της χώρας στο μέτωπο των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι το 13,2% του πληθυσμού καλύπτεται από εμβόλια.

Βελτίωση κατά μία θέση εμφάνισε η χώρα μας  στην κατάταξη του Bloomberg με τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη να ζει κάποιος στην πανδημία.

Bloomberg: Το 2021 μοιάζει με «μαύρη τρύπα» για τον ευρωπαϊκό τουρισμό|  newmoney

Στην κατάταξη συνυπολογίζεται επίσης ο αριθμός των κρουσμάτων (803 ανά 100.000 πληθυσμού στον μήνα) και οι συνολικοί θάνατοι (955 ανά 1 εκατ. πληθυσμού).

Ιράν, Κολομβία, Αργεντινή, Πολωνία και τελευταία η Βραζιλία, κλείνουν την τελική πεντάδα με τις χειρότερες χώρες να ζει κανείς αυτή την περίοδο.

Η Νέα Ζηλανδία για πρώτη φορά εκθρονίστηκε από την κορυφής της λίστας με τα κράτη, που είναι τα καλύτερα για να ζει κανείς κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Bloomberg.

Bloomberg: Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να βρίσκεται κανείς εν  μέσω πανδημίας | LiFO

Ο λόγος είναι η βραδύτερη διάθεση εμβολίων, σε ένα κύμα κορωνοϊού με αρκετές μεταλλάξεις. Τη θέση της πήρε η Σιγκαπούρη, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Ενώ και οι δύο χώρες έχουν σχεδόν μηδενικά κρούσματα, η διάθεση εμβολίων στη Σιγκαπούρη έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο. Έτσι, ενώ η ζωή ήταν σχετικά φυσιολογική σε πολλές χώρες χάρη στον ισχυρό έλεγχο του ιού, «η Σιγκαπούρη έχει ήδη χορηγήσει εμβόλια ισοδύναμα για να καλύψει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της» καταλήγει η έκθεση.

Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην διαχείριση του κορωνοϊού

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και ο Καναδάς, έπεσαν επίσης στην λεγόμενη «λίστα αντοχής» του Covid, παρά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.

Χαλάρωση περιορισμών 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις είχαν χαλαρώσει τους περιορισμούς όταν άρχισαν οι εμβολιασμοί, με αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης με νέες μεταλλάξεις, πριν ο πληθυσμός φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Σε επίπεδα εμβολιασμού η Νέα Ζηλανδία μέχρι στιγμής, επιτυγχάνει τους μηνιαίους στόχους της αλλά ακόμα μόνο το 4,5% των επιλέξιμων ατόμων έχει λάβει μια δόση μέχρι στιγμής. Εν τω μεταξύ, τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους διεθνείς τουρίστες.

Μιλώντας στο Guardian νωρίτερα αυτό το μήνα, η ειδική στα εμβόλια του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ, καθηγήτρια Ελένη Πετούση-Χάρις είπε ότι η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για την έναρξη των εμβολιασμών νωρίτερα.

Η κατάταξη ενημερώνεται κάθε μήνα

Το εθνικό μητρώο ανοσοποίησης ωστόσο, το οποίο καταγράφει εμβολιασμούς και δεύτερες δόσεις, ήταν ξεπερασμένο, είπε.

Η κατάταξη των χωρών στα επίπεδα αντοχής κατά του κορωνοϊού ενημερώνεται κάθε μήνα και χρησιμοποιεί μια σειρά κοινωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών κρουσμάτων, εμβολιασμών, κινητικότητας πληθυσμού κ.λπ, για να εκτιμήσει ποιες χώρες έχουν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων του Covid-19 χωρίς τεράστια ζημιά στον τρόπο ζωής ή την οικονομία τους.

Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της τελικής «βαθμολογίας ανθεκτικότητας». Το σκορ της Νέας Ζηλανδίας αυτό το μήνα έπεσε 0,1 πόντους, σε 79,6 ενώ η Σιγκαπούρη συγκέντρωσε 79,7 πόντους.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν, η Αυστραλία στην τρίτη θέση, Ισραήλ και Ταϊβάν, στην τέταρτη και πέμπτη αντίστοιχα.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.