Οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου, που όλοι μαζί συνθέτουν την λεγόμενη G7, φαίνονται πρόθυμοι να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, με την προϋπόθεση η μετάβαση στο νέο καθεστώς να σεβαστεί τις μειονότητες -είτε εθνολογικού, είτε θρησκευτικού τύπου.

Αυτό αναφέρει ο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα (10/12) και μάλιστα εξηγεί πως θα εκδοθεί κοινή δήλωση που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Μέσα από αυτή η G7 θα εκφράσει την αισιοδοξία της ότι «όλες οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα αναζητήσουν ένα ρόλο στη διακυβέρνηση της Συρίας που θα δείξει τη δέσμευσή τους στα δικαιώματα όλων των Σύριων».

Επιπλέον, η G7 θα ήθελε να δει την ασφαλή επιστροφή στη χώρα τους των εκατομμυρίων Συρίων που την εγκατέλειψαν, λόγω του εμφυλίου και των πολεμικών συγκρούσεων στη χώρα, ειδικά από το 2011 κι έπειτα. Πολλοί από αυτούς ζουν πλέον σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία προφανώς και είναι ένα από τα επτά μέλη των οικονομικά ισχυρών.

«Νομιμοποίηση» της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, στο προσχέδιο, φαίνεται πως η G7 νομιμοποιεί τις ομάδες της αντιπολίτευσης, όπως την Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, που στο παρελθόν είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα και η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση.

Το πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ακόμη ότι το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που έχει αποκαταστήσει επαφές με τους αντάρτες της HTS. Στόχος είναι να μην καταφέρουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν λόγο στην μετά τον Άσαντ εποχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ευρύτερης περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, συμφώνησαν στη Ντόχα το Σάββατο ότι προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ηρεμίας και η διατήρηση των θεσμών της Συρίας. Συμφώνησαν, ακόμη, ότι το Κατάρ ήταν το καταλληλότερο για να ηγηθεί αυτής της προσέγγισης, δεδομένου ότι το κράτος δεν αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον Άσαντ όταν έγινε εκ νέου δεκτός στον Αραβικό Σύνδεσμο πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ είχε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα. Στις συνομιλίες είχαν εμπλακεί η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, αλλά εδώ και καιρό είναι παγωμένες.

Διαβάστε ακόμη