Τον περιορισμό της παραπληροφόρησης που ενδεχομένως θα προκαλέσουν οι εικόνες που δημιουργούνται με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) θα επιδιώξει η Meta, που τους επόμενους μήνες θα εντοπίζει τις εικόνες που δημιουργούνται με αυτή τη μέθοδο στα κοινωνικά δίκτυα που κατέχει.

Ήδη, το μέτρο λειτουργεί με το δικό της εργαλείο δημιουργίας εικόνων (Meta AI) από τον Δεκέμβριο. «Τους επόμενους μήνες θα τοποθετούμε σήμανση στις εικόνες που δημοσιεύουν οι χρήστες στο Facebook, το Instagram και το Threads όταν θα μπορούμε να ανιχνεύουμε ενδείξεις, σύμφωνες με τους κανόνες της βιομηχανίας, που σημαίνουν ότι έχουν δημιουργηθεί με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης», ανακοίνωσε ο Νικ Κλεγκ, υπεύθυνος Διεθνών Υποθέσεων της Meta.

Πέραν των εικόνων με Meta AI, ο Νικ Κλεγκ εξήγησε: «Θέλουμε να μπορούμε να το κάνουμε επίσης με περιεχόμενα που δημιουργούνται με τα εργαλεία άλλων εταιρειών», όπως οι Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney και Shutterstock.

Η ικανότητα ήδη ξεκινά από σήμερα και τους επόμενους μήνες οι ετικέτες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε όλες τις γλώσσες στις οποίες λειτουργεί κάθε εφαρμογή.

«Δεν θα εξαλείψει τον κίνδυνο, θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά»

Η ανακοίνωση της Meta γίνεται την ώρα που η εκτόξευση της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί φόβους μήπως κάποιοι χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά για να σπείρουν το πολιτικό χάος μέσω της παραπληροφόρησης. Μάλιστα, κάτι τέτοιο γίνεται σε μία χρονιά όπου θα υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες που κατοικεί ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.

Αν και ο Νικ Κλεγκ παραδέχεται ότι το σύστημα των ετικετών σε μεγάλη κλίμακα, μέσω αόρατων σημάνσεων, «δεν θα εξαλείψει τον κίνδυνο παραγωγής deepfakes, θα ελαχιστοποιήσει την διασπορά της στα όρια αυτού που επιτρέπει σήμερα η τεχνολογία».

«Δεν είναι τέλειο, η τεχνολογία δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο αυτό, αλλά είναι η πιο προωθημένη απόπειρα από όλες τις πλατφόρμες μέχρι στιγμής για να υπάρξει σημαντική διαφάνεια για δισεκατομμύρια ανθρώπους στο κόσμο», επέμεινε ο Νικ Κλεγκ.

«Ελπίζω πραγματικά ότι εφαρμόζοντας αυτό και βγαίνοντας στην πρωτοπορία, θα παρακινήσουμε και την υπόλοιπη βιομηχανία να συνεργασθεί και να προσπαθήσει να αναπτύξει τις κοινές τεχνικές ρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη», είπε ο υπεύθυνος Διεθνών Υποθέσεων της Meta δηλώνοντας έτοιμος να μοιραστεί την ανοικτή της τεχνολογία όσο ευρύτερα γίνεται.

Η καλιφορνέζικη OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, ανακοίνωσε επίσης στα μέσα του Ιανουαρίου την λειτουργία εργαλείων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης εκφράζοντας την πρόθεση να μην επιτρέψει την χρησιμοποίηση των τεχνολογικών αυτών εργαλείων, όπως το ChatGPT και το DALL-E 3, για πολιτικούς σκοπούς.

Διαβάστε ακόμη: