Θα μπορούσε το ράλι του bitcoin να ξεκινήσει φέτος; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων μετά την επίτευξη του… πολυπόθητου «halving» του bitcoin, μιας αλλαγής στην υποκείμενη τεχνολογία blockchain του token που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο δημιουργούνται νέα bitcoin.

Τα προηγούμενα halving του bitcoin το 2012, το 2016 και το 2020 ακολουθήθηκαν από τεράστια ράλι στην τιμή του. Για παράδειγμα, ένα χρόνο μετά το halving του bitcoin τον Μάιο του 2020, η αξία του κρυπτονομίσματος είχε αυξηθεί περισσότερο από 545%.

Το νέο halving πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 20 Απριλίου, μειώνοντας έτσι στο μισό την ανταμοιβή που κερδίζουν οι miners σε 3,125 bitcoins από 6,25. Αυτή τη φορά, όμως, η αγορά είναι διχασμένη σχετικά με το αν το bitcoin είναι έτοιμο για άλλη μια απότομη άνοδο.

Στο halving, η ποσότητα του bitcoin που είναι διαθέσιμη ως ανταμοιβή για τους «εξορύκτες» μειώνεται στο μισό, καθιστώντας την εξόρυξη λιγότερο κερδοφόρα και επιβραδύνοντας την παραγωγή νέων tokens.

Ορισμένοι λάτρεις του bitcoin υποστηρίζουν ότι η ενισχυμένη σπανιότητα του bitcoin του προσδίδει και αξία λόγω της απλής εξίσωσης προσφοράς και ζήτησης.

Σε πρόσφατη έκθεσή τους, οι αναλυτές της Bitfinex προέβλεψαν ότι η τιμή του bitcoin θα εκτοξευθεί κατά περίπου 160% τους 12-14 μήνες μετά το φετινό halfving, γεγονός που, όπως υποστήριξαν, θα μπορούσε να ωθήσει το bitcoin σε ένα ιστορικό υψηλό που θα ξεπερνούσε τα 150.000 δολάρια.

«Αυτός ο τρέχων κύκλος ξεχωρίζει από όλους τους άλλους προηγούμενους κύκλους, καθώς η τιμή του bitcoin έχει ήδη επιτύχει ένα νέο ιστορικό υψηλό ακόμη και πριν από το halving. Αυτή η ανωμαλία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ανοδική ένδειξη, ωστόσο εισάγει επίσης ένα επίπεδο αβεβαιότητας στη δυναμική της αγοράς», αναφέρει η έκθεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της LMAX Group, Ντέιβιντ Μέρσερ, είναι μεταξύ των σκεπτικιστών. «Η άποψη των ώριμων επενδυτών της αγοράς είναι η εξής: Το 2012, το 2016, το 2020,το halving προηγήθηκε μιας τεράστιας ανοδικής πορείας, οπότε ορισμένοι θα σας πουν πως το 2024 έγινε το ίδιο. Εμείς πιστεύουμε το αντίθετο».

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος του halving θα μπορούσε να έχει ήδη τιμολογηθεί στην πρόσφατη ανοδική πορεία του bitcoin. Το bitcoin σημείωσε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο στα 73.803,25 δολάρια και έχει αυξηθεί περισσότερο από 60% από την 1η Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές επευφημούσαν τα νέα αμερικανικά spot bitcoin ETFs και πόνταραν στην είσοδο νέων θεσμικών κεφαλαίων στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

spot bitcoin ETFs προσέλκυσαν «τεράστιο ενδιαφέρον και νέες ροές στο bitcoin πριν από το halving. Στο παρελθόν, έχουμε παρατηρήσει τα επίπεδα τιμών αμέσως μετά το συμβάν του halving να προκαλούν αυτές τις νέες ροές», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Kraken, Τόμας Περφούμο.

Τα halvings συμβαίνουν περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, αν και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, είναι δύσκολο να βασιστεί κανείς στο ιστορικό προηγούμενο.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων εκτός του halving θα μπορούσε να έχει συμβάλει στο ράλι του bitcoin το 2020, συμπεριλαμβανομένης της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής και των ιδιωτών επενδυτών που επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους σε κρυπτονομίσματα.

«Ένα μέγεθος δείγματος τριών halving δεν είναι απαραίτητα αρκετά μεγάλο για να είναι πειστικό. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλα ανοδικά γεγονότα στον κλάδο συνέβαλαν στα κέρδη», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι ερευνητές της εταιρείας ανάλυσης κρυπτονομισμάτων Kaiko.

Όπως μεταδίδει το Reuters, έτεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα ETFs θα μπορούσαν να είναι απλώς ένα ακόμη στοιχείο από μια σειρά καταλυτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την τιμή του bitcoin, κατά τη χρονιά που έπεται του halving.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκιά της φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένης επικινδυνότητας, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.

«Έχετε μια ταυτόχρονη εισροή νέων χρημάτων στην συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, τελικά, μέσω των ETFs. Από την άλλη, υπάρχει και η Fed, η οποία  – όπως όλα δείχνουν – σχεδιάζει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της φέτος», δήλωσε το στέλεχος της FalconX, Ράβι Ντόσι.

Διαβάστε ακόμη: