Μετά από έναν φαινομενικά τέλειο γάμο, ήρθε το διαζύγιο του μεγιστάνα ιδρυτή της Microsoft με τη σύζυγό του Μελίντα. Αν αυτό το θεωρήσουμε αρνητική έκβαση, τότε ίσως για τον Μπιλ Γκέιτς να ισχύει το «ενός κακού μύρια έπονται». Γιατί το ρήγμα στη σχέση με την πρώην πια σύντροφο και υπάλληλό του αποτέλεσε την αφορμή για μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τις εξωσυζυγικές σχέσεις που διατηρούσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος με γυναίκες που είτε ήταν υπάλληλοι της Microsoft είτε απασχολούνταν στο ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

unnamed

Πρώτο στη σειρά των διαρροών υπήρξε το δημοσίευμα της «Daily Mail», το οποίο βασιζόμενο κυρίως στη συνέντευξη του πρώτου βιογράφου του Μπιλ Γκέιτς, Τζέιμς Γουάλας, αναφέρθηκε σε πάρτυ με στρίπερ που οργάνωνε ο σχετικά νεαρός Γκέιτς προτού παντρευτεί. «Πριν από τον γάμο δεν υπήρξε ιδιαίτερα πιστός στη Μελίντα», αναφέρει. Μετά νοικοκυρεύτηκε, σύμφωνα πάντα με τον Γουάλας, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να σχολιάσει το διαζύγιο του Γκέιτς, αφού πρόκειται για κάτι που δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο της έρευνάς του.

Gala: Πώς προέκυψε η συνέντευξή σας στην «Daily Mail»;

Τζέιμς Γουάλας: Ηρθαν σε επαφή με τον εκδοτικό μου οίκο. Είχαν συγκεντρωθεί πολλά αιτήματα, τώρα με το διαζύγιο του Μπιλ Γκέιτς από τη Μελίντα και οι περισσότεροι με ρωτούσαν γι’ αυτό. Τα δύο βιβλία που είχα γράψει για τον Μπιλ Γκέιτς τη δεκαετία του ’90 αφορούσαν μια παλιότερη φάση της ζωής του μεγιστάνα και ιδρυτή της Microsoft. Ολοι οι άνθρωποι που αποτέλεσαν τις πηγές μου γνώριζαν εκείνη την περίοδο της ζωής του.

GettyImages-136019460

G.: Τι σας ώθησε τότε να γράψετε αυτά τα δύο βιβλία για τον Μπιλ Γκέιτς;

Tζ.Γ.: Το «Hardrive» ήταν η πρώτη βιογραφία του που εκδόθηκε από έναν έγκυρο και τον πιο παλιό εκδοτικό οίκο στις ΗΠΑ, ο οποίος ήρθε σε επαφή μαζί μου μετά από μια σειρά άρθρων που είχα γράψει για τον Γκέιτς σε τοπική εφημερίδα του Σιάτλ κι έτσι θέλησαν μια βιογραφία του ιδρυτή της Microsoft που δεν είχε γραφτεί ποτέ από κανέναν άλλον. Και μετά μου ζήτησαν ένα δεύτερο βιβλίο.

G.: Επομένως, το πρώτο ήταν επιτυχία.

Tζ.Γ.: Ναι, έγινε best seller και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες, κυκλοφόρησε στην Ευρώπη και στην Ασία. Το δεύτερο πάντως δεν είχε την ίδια απήχηση.

G: Τον συναντήσατε ποτέ από κοντά;

Tζ.Γ.: Ναι, του είχα πάρει συνέντευξη για την εφημερίδα. Για το πρώτο μου βιβλίο, όμως, η Microsoft αρνήθηκε τη συνεργασία, αφού ήμουν ένας ερευνητής-δημοσιογράφος και όχι ένας ρεπόρτερ ειδικευμένος στους υπολογιστές. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μου. Παρ’ όλα αυτά, μίλησε μαζί μου για το βιβλίο ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Αλεν.

G.: Διαβάζοντας τη συνέντευξή σας στην «Daily Mail» συνειδητοποίησα ότι αυτή η πλευρά του Γκέιτς που διασκέδαζε με στριπτιζέζ τον έκανε πιο ανθρώπινο και λιγότερο σπασίκλα…

GettyImages-136019866
Tζ.Γ.: Ηταν ένας συνδυασμός και των δύo. Μια παλιά του σχέση, η Τζιλ Μπένετ, μου επιβεβαίωσε ότι τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Γκέιτς μπορούσε να δουλεύει για δυο-τρεις συνεχόμενες μέρες τρώγοντας μόνο πίτσα και προγραμματίζοντας στον υπολογιστή.

Υπό αυτές τις συνθήκες όμως ήθελαν και να ξεσκάσουν, κι εδώ έρχεται η ανθρώπινη πλευρά του Μπιλ Γκέιτς: ακόμα και όταν σπούδαζε στο Χάρβαρντ σύχναζε σε ένα στριπ κλαμπ. Αρα, δεν βρισκόταν όλη την ώρα μπροστά από τον υπολογιστή. Φερόταν όπως πολλοί συμφοιτητές στην ηλικία του.