search

LIFESTYLE

Μπιλ Γκέιτς: Τα 5 βιβλία που προτείνει να διαβάσετε αυτές τις γιορτές

Την νέα του λίστα με τα 5 βιβλία που προτείνει για την εορταστική περίοδο ανακοίνωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Μπιλ Γκέιτς: Τα 5 βιβλία που προτείνει

Την νέα του λίστα με ταβιβλία που προτείνει για την εορταστική περίοδο ανακοίνωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Ο Γκέιτς, αδηφάγος αναγνώστης ο ίδιος που όπως έχει πει και στο παρελθόν διαβάζει τουλάχιστον 50 βιβλία κάθε χρόνο, δημοσιεύει τακτικά λίστες με τα καλύτερα βιβλία που έχει διαβάσει ενώ κάνει και τις δικές του εποχιακές προτάσεις με τα αγαπημένα του βιβλία για τις διακοπές.

Φέτος, ο 67χρονος φαίνεται πως έχει νοσταλγική διάθεση: η λίστα ανάγνωσής του για τις διακοπές του 2022 περιλαμβάνει έναν συνδυασμό νέων κυκλοφοριών και μερικά από τα αγαπημένα του βιβλία όλων των εποχών.

Μεταξύ αυτών ένα κλασικό επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1960 και ένα βιβλίο για το τένις που διάβασε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970. Αυτό όπως έχει πει ο ίδιος τον βοήθησε να μάθει πώς να μην έχει εμμονή με τα λάθη στη δουλειά.

Οι 5 επιλογές του φέτος είναι οι εξής:

«Stranger in a Strange Land» του Robert Heinlein: Πρόκειται για το κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας του 1961, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Γκέιτς.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το βιβλίο τού φέρνει αναμνήσεις από τον αείμνηστο συνιδρυτή της Microsoft και φίλο του Πολ Άλεν. «Συνάντησα τον Πολ περίπου εκείνη την εποχή και γνωριστήκαμε μιλώντας για sci-fi. Νόμιζα ότι είχα διαβάσει πολλά για το θέμα, αλλά ο Πολ με ξεπέρασε κατά πολύ».

Το «Stranger in a Strange Land» είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στον Άρη, από Αρειανούς. Ο νεαρός ταξιδεύει σε μια φουτουριστική Γη, όπου αγωνίζεται να κατανοήσει τις ανθρώπινες έννοιες της θρησκείας και του πολέμου.

«Surrender» του Bono: Ο Γκέιτς χαρακτήρισε το αυτοβιογραφικό βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα από τον frontman των U2, ως «τα καλύτερα απομνημονεύματα ενός ροκ σταρ που πραγματικά γνωρίζω».

Μπιλ Γκέιτς: Τα 5 βιβλία που προτείνει

Ο δισεκατομμυριούχος και ο 62χρονος ρόκερ, του οποίου το όνομα είναι Paul Hewson, είναι φίλοι για πάνω από μια δεκαετία. Συχνά συνεργάζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις έχοντας κοινούς τομείς ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υγεία.

«Team of Rivals» της Doris Kearns Goodwin: Ο Γκέιτς έγραψε ότι «έκπληκτος» διάβασε αυτό το μη λογοτεχνικό έργο της βραβευμένης με Πούλιτζερ ιστορικού το 2005. Πρόκειται για μια βιογραφία του Αβραάμ Λίνκολν και των ανδρών που υπηρέτησαν στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο, αρκετοί από τους οποίους είχαν αντιταχθεί στο παρελθόν εναντίον του στις προεδρικές εκλογές του 1860.

Το βιβλίο υπογραμμίζει την ικανότητα του Λίνκολν να συμφιλιώνει τις αντίθετες απόψεις μεταξύ των συμβούλων του και σύμφωνα με τον Γκέιτς «έχει πολλές ιδέες για τον Λίνκολν από τις οποίες μπορούν να μάθουν οι ηγέτες σήμερα».

«The Inner Game of Tennis» του Robert Gallwey: Το έργο του Gallwey του 1974 έχει στόχο να είναι «ένας οδηγός για τη διανοητική πλευρά της κορυφαίας απόδοσης». Ο Γκέιτς διάβασε για πρώτη φορά το βιβλίο πριν από 40 και πλέον χρόνια και έκτοτε το έχει διαβάσει πολλές φορές. Ο ίδιος σημείωσε πως «οι συμβουλές του ισχύουν για πολλούς άλλους τομείς της ζωής».

Ο Gallwey, ένας προπονητής τένις, έγραψε για το πώς η ψυχική κατάσταση ενός παίκτη θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοσή του στο γήπεδο και την αθλητική του ικανότητα. Ο Γκέιτς είπε ότι αυτές οι γνώσεις τον βοήθησαν στην καριέρα του, ιδιαίτερα στο πώς να εστιάσει στην εποικοδομητική κριτική αντί να κολλάει σε λάθη.

«Mendeleyev’s Dream« του Paul Strathern: Το ενδιαφέρον του δισεκατομμυριούχου συνεχίζεται με την ιστορία της χημείας του 2000 που γράφτηκε από έναν ακαδημαϊκό ονόματι Paul Strathern.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τον Ρώσο χημικό Dmitri Mendeleyev, ο οποίος διατύπωσε την πρώτη έκδοση του περιοδικού πίνακα το 1869. Είναι «το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ για τον περιοδικό πίνακα», έγραψε ο Γκέιτς.

«Πέρα από το ότι είναι ένα προσεγμένο έργο τέχνης, ο περιοδικός πίνακας μου θυμίζει πώς μια ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε αμέτρητες άλλες», συνέχισε.

«Όλη η πολυπλοκότητα του σύμπαντος προέρχεται από τις ιδιότητες αυτού του πίνακα. Επειδή καταλαβαίνουμε τα άτομα, μπορούμε να φτιάξουμε τσιπ και επομένως μπορούμε να φτιάξουμε λογισμικό και επομένως μπορούμε να φτιάξουμε τεχνητή νοημοσύνη. Όλα επιστρέφουν στον περιοδικό πίνακα».

Διαβάστε ακόμη: