Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri, ΗΠΑ και Ιαπωνία συνεργάζονται για να κατασκευάσουν πυρηνικό αντιδραστήρα υψηλής τεχνολογίας στο Ουαϊόμινγκ.

Στο έργο θα συμβάλουν εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας (JAEA). Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο άγνωστες πηγές, οι δύο τελευταίες εταιρείες θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη και δεδομένα από προηγούμενες αντιδραστήρες στην Ιαπωνία.

Από την πλευρά της, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του Μπιλ Γκέιτς, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εργοστασίου Natrium στο Ουαϊόμινγκ το 2028. Η Ουάσιγκτον θα προσφέρει χρηματοδότηση η οποία θα καλύψει το ήμισυ του κόστους κατασκευής του έργου ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Η Terrapower είχε εξετάσει την προοπτική κατασκευής ενός πειραματικού πυρηνικού εργοστασίου με την κρατική China National Nuclear, ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ περιόρισε τις πυρηνικές συμφωνίες με την Κίνα. Γι΄αυτό και αναγκάστηκε να αναζητήσει νέους εταίρους.

Η Ιαπωνία, από την άλλη, ανέστειλε το 2016 τον πρωτότυπο προηγμένο αντιδραστήρα Monju, ένα έργο που κόστισε 8,5 δισ. δολάρια ωστόσο είχε ελάχιστα αποτελέσματα και προξένησε πληθώρα διενέξεων στην ασιατική χώρα.

Στην μονάδα σημειώθηκαν σειρά προβλημάτων, καθώς καταγράφηκαν ατυχήματα, παραβιάσεις κανονιστικών ρυθμίσεων, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για συγκαλύψεις. Μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011 έκλεισε, εν μέσω έντονων αντιδράσεων της κοινής γνώμης αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιοι σχόλιο από την JAEA και την Mitsubishi Heavy Industries, καθώς τα γραφεία τους είναι κλειστά για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.