Η εξέλιξη της πανδημίας

Ο Μπιλ Γκέιτς, αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο του μύθου των συνωμοσιολόγων, αφού αυτοί πιστεύουν πως κάνοντας το εμβόλιο μπαίνει μέσα μας το «τσιπάκι» του.

Ο Μπιλ Γκέιτς είχε προειδοποιήσει πριν έξι χρόνια πως ο μεγαλύτερος δυνητικός δολοφόνος που αντιμετώπισε ο πλανήτης ήταν μια πανδημία. Τώρα ισχυρίζεται πως δεν έχει γίνει αρκετή προετοιμασία για την επόμενη.

«Ανησυχώ λίγο ότι η προσοχή στην ετοιμότητα για πανδημία είναι χαμηλότερη από ό,τι θα περίμενα», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και συνιδρυτής της Microsoft Corp, τονίζοντας πως η κατάλληλη προετοιμασία περιλάμβανε τη δυνατότητα δημιουργίας εμβολίου σε 100 ημέρες και παραγωγής αρκετής για ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες 100 ημέρες από αυτό.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, το Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν περισσότερα σε συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παραγωγής εμβολίων.

Τα εργαλεία για τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών, ανέφερε η έκθεση: εκτεταμένες δοκιμές, θεραπεία και ανοσοποίηση.

«Η μόνη πραγματική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι εργοστάσια που μπορούν να παράγουν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο σε 100 ημέρες. Και αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Το νέο πλάνο 65 δισεκ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν προς ενίσχυση της ετοιμότητας για την πανδημία αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο Γκέιτς, αλλά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση», δήλωσε.

«Η πανδημία δεν έβλαψε την παγκόσμια οικονομία ή κάποια αναπτυξιακά μέτρα τόσο άσχημα όσο περίμενε το Ίδρυμα. Δεν ήταν το χειρότερο σενάριο, αλλά εξακολουθεί να συνιστά τεράστιο εμπόδιο», συμπλήρωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Η πρόβλεψη του Γκέιτς το 2015

Το 2015, λοιπόν, ο ιδρυτής της Microsoft μίλησε για την εξάπλωση ενός ιού και δεν αναφερόταν σε pc, που είναι και ειδικός. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ted Talk, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η οποία διοργανώνει συνέδρια για να διαδοθούν όσες ιδέες αποτελούν λαμπρά παραδείγματα.

Τότε, λοιπόν, ο Γκέιτς είχε εκτιμήσει τότε πως μια πανδημία θα μπορούσε να πλήξει την ανθρωπότητα, πολύ εύκολα, οπουδήποτε, ενώ είχε χτυπήσει καμπανάκι λέγοντας πως η Γη δεν θα είναι έτοιμη να τη σταματήσει και άνθρωποι θα πεθαίνουν.

Ο πάμπλουτος Αμερικανός, αφού τότε προέβλεψε τον κορωνοϊό και τα εμβόλια που θα φέρουν σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στη χρονιά που διανύουμε, δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για το τέλος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κάθε φορά για το πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, ο Γκέιτς έχει την ίδια απάντηση, με άλλα λόγια:

«Έως τα τέλη του 2022 θα έχουμε βασικά επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα».