Ακόμα και σε επαγγέλματα που θεωρούνταν έως τώρα προστατευμένα από την τεχνολογική πρόοδο, θα μπει τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη, εκτιμά ο Μπιλ Γκέιτς. Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Microsoft, η τεχνολογία έρχεται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες και τα κενά σε γιατρούς και δασκάλους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει και θα παρέχει ιατρικό IQ, και δεν θα υπάρχει έλλειψη», εκτίμησε ο Γκέιτς μιλώντας στο podcast «People by WTF», αναφερόμενος στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μια έκθεση της Ένωσης Αμερικανικών Ιατρικών Κολλεγίων πέρυσι προέβλεπε ότι έως το 2036 οι ελλείψεις ειδικών και γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα φτάσουν στα 86.000 άτομα.

Ο αριθμός των γιατρών που ειδικεύονται στη γεροντολογική φροντίδα μειώνεται επίσης, την ώρα που ο πληθυσμός γερνάει, με αποτέλεσμα επαγγελματίες στον ιατρικό κλάδο να προειδοποιούν ότι η εισροή ηλικιωμένων ασθενών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση στην ποιότητα περίθαλψης.

Οι startups τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνονται στην υγειονομική περίθαλψη έχουν συγκεντρώσει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων, καθώς υπόσχονται λύσεις στο πρόβλημα της επαγγελματικής εξουθένωσης στον ιατρικό τομέα.

Εταιρείες όπως οι Suki, Zephyr AI και Tennr λένε ότι μπορούν να μειώσουν τον φόρτο εργασίας αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες όπως η έκδοση λογαριασμών και η λήψη σημειώσεων, βελτιώνοντας την ακρίβεια της διάγνωσης και εντοπίζοντας ασθενείς για αναδυόμενες θεραπείες.

Η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει όφελος έως και 370 δισ. δολαρίων για την παραγωγικότητα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται και στην εκπαίδευση με το 45% των δημόσιων σχολείων στις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι είναι υποστελεχωμένα, όπως σημειώνει το Business Insider.

Στη Βρετανία, ένα λύκειο του Λονδίνου άρχισε να αντικαθιστά ορισμένους καθηγητές με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT πέρυσι, για να βοηθήσει τους μαθητές να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Το πιλοτικό πρόγραμμα στο David Game College περιλαμβάνει 20 μαθητές που χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για ένα χρόνο σε βασικά μαθήματα όπως αγγλικά, μαθηματικά, βιολογία και υπολογιστές.

Παρά τις ανησυχίες ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιγράψουν και να αποφύγουν τη δουλειά για το σπίτι, εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο Business Insider δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα εξοικονομήσει χρόνο στους δασκάλους και θα βελτιώσει τη διαδικασία της μάθησης, ειδικά καθώς τα σχολεία δυσκολεύονται να στελεχώσουν τις τάξεις τους.

Τι θα μείνει για τους ανθρώπους;

Ο Γκέιτς δεν μίλησε μόνο για τους δασκάλους και τους γιατρούς, αλλά εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους εργάτες εργοστασίων, τα συνεργεία οικοδομών και τους καθαριστές ξενοδοχείων, κάνοντας όλες τις εργασίες που απαιτούν σωματικές δεξιότητες και χρόνο.

Αν και χρειάζεται ακόμα δουλειά ώστε να μπορέσουν τα χέρια των ρομπότ να κάνουν αυτού του είδους τις εργασίες, ο Γκέιτς εκτίμησε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα το πετύχουν.

Πραγματικά, τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Nvidia ποντάρουν πολλά σε ανθρωποειδή ρομπότ σχεδιασμένα να εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως η συλλογή αντικειμένων σε αποθήκες και το τρίψιμο δαπέδων. Αυτά τα ρομπότ στοχεύουν στη μείωση του κόστους εργασίας και στην αύξηση της αποδοτικότητας.

Ο Γκέιτς είπε ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα μέλλον όπου η εργασία θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά ή τουλάχιστον να φαίνεται πολύ διαφορετική από ό,τι τώρα.

«Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε πρόωρα, μπορείτε να εργάζεστε λιγότερες ώρες την εβδομάδα», είπε. «Θα χρειαστεί μια σχεδόν φιλοσοφική επανεξέταση του πώς πρέπει να ξοδεύεται ο χρόνος».

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε, και ο ίδιος αντιμετώπισε αυτό το ερώτημα και του ήταν δύσκολο να προσαρμόσει τον τρόπο σκέψης του.

Το 1930, ο οικονομολόγος John Maynard Keynes προέβλεψε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν τις ώρες εργασίας σε μόλις 15 ανά εβδομάδα.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, παρά τα σημαντικά άλματα παραγωγικότητας, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 40 ώρες την εβδομάδα.

«Δεν χρειάζεται να δουλέψω», είπε ο Γκέιτς. «Επιλέγω να εργάζομαι. Γιατί; Επειδή είναι διασκεδαστικό».

Διαβάστε ακόμη: