Ο κλάδος της τεχνολογίας είχε ένα άγριο πρώτο τρίμηνο. Από την τιμή της μετοχής της Nvidia που συνεχίζει να εκτοξεύεται όλο και πιο ψηλά μέχρι την αστοχία της Google στην κυκλοφορία εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης Gemini και την αντιμονοπωλιακή μάχη της Apple, οι πρώτοι τρεις μήνες του έτους ήταν γεμάτοι υψηλά, χαμηλά και… ακόμα χαμηλότερα.

Το τρίμηνο ήταν επίσης γεμάτο εκπλήξεις. Η Meta ανακοίνωσε την πρώτη της πληρωμή μερίσματος και ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και η Apple, σύμφωνα με το Bloomberg, αποφάσισε να «σκοτώσει» το επί μακρόν φημολογούμενο πρόγραμμα αυτοκινήτων της, γράφοντας τον επίλογο σε μια προσπάθεια που θα είχε επεκτείνει την εταιρεία στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Την ίδια περίοδο η βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων δέχθηκε σοβαρό πλήγμα καθώς οι πωλήσεις έκαναν πραγματική βουτιά ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισαν να ελέγχουν τις επενδύσεις των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Επί αμερικανικού εδάφους, το Κογκρέσο αναζωπύρωσε τις προσπάθειες για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ.

Τα «καλά»

Τα καλά νέα για τον κλάδο της τεχνολογίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έρχονται καταρχήν από την Nvidia, η οποία συνεχίζει να κυριαρχεί στην παραγωγή ημιαγωγών για χρήση σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ακόμη «εξαιρετικό» τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Wall Street για έσοδα και κέρδη και ξεπερνώντας τα αναμενόμενα έσοδα για το τρέχον τρίμηνο.

Οι μετοχές της Nvidia έχουν αυξηθεί περίπου 89% από την έλευση του νέου έτους έως σήμερα και 226% τους τελευταίους 12 μήνες. Τον Μάρτιο, η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο της στη νέα αρχιτεκτονική επεξεργαστή Blackwell κατά τη διάρκεια του συνεδρίου GTC, το οποίο έμοιαζε περισσότερο με πάρτι παρά με εκδήλωση εταιρείας τεχνολογίας.

Επίσης αυτό το τρίμηνο, η Intel και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών λαμβάνει χρηματοδότηση 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του CHIPS Act για να δημιουργήσει εγκαταστάσεις κατασκευής και έρευνας και ανάπτυξης chip στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιδότηση ουσιαστικά που προβλέπεται από το νόμο CHIPS προορίζεται στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας ημιαγωγών των ΗΠΑ, ενώ η Intel θα ξεκινήσει επίσης να κατασκευάζει επίσης μικροτσίπ για τρίτους, όπως η Microsoft.

Η Apple, εν τω μεταξύ, έγινε πρωτοσέλιδο για τον τερματισμό του προγραμματός της για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία πρόκειται να μεταφέρει έναν αριθμό εργαζομένων που εργάζονταν στο πρόγραμμα στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της, τη στιγμή που η Wall Street αναζητά ενδείξεις ότι η εταιρεία παίρνει στα σοβαρά την τάση προς την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Η εξάλειψη του έργου σημαίνει επίσης ότι η Apple θα αποφύγει μια δαπανηρή επένδυση εν μέσω επιβράδυνσης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ.

Τέλος, η Meta ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου ότι θα ξεκινήσει καταβάλλοντας τριμηνιαίο μέρισμα 0,50 δολάρια ανά μετοχή και ενέκρινε επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορές μετοχών, εκτοξεύοντας τις μετοχές της εταιρείας κατά 38% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και 131% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα «κακά»

Τα πράγματα δεν ήταν όλα καλά για την τεχνολογία το πρώτο τρίμηνο. Η FTC ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα στις Alphabet, Amazon και Microsoft σχετικά με τις επενδύσεις σε εταιρείες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Anthropic και OpenAI. Η Alphabet και η Amazon έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Anthropic, ενώ η Microsoft έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI.

Η FTC υποστηρίζει ότι η κίνηση «θα βοηθήσει τον οργανισμό να εμβαθύνει την κατανόηση των επενδύσεων και των συνεργασιών που δημιουργούνται μεταξύ των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης και των παρόχων υπηρεσιών cloud».

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η FTC να παρακολουθεί τις προσπάθειες των Big Tech να κατακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αγοράς της τεχνητής νοημοσύνης και αν αυτές οι εταιρείες συγκεντρώνουν τελικά υπερβολική ισχύ.

Με την ίδια… διάθεση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει εάν οι Apple, Google και Meta Platforms συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές έχει σκοπό να αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους και να τις εμποδίσει να κυριαρχήσουν σε συγκεκριμένες αγορές.

Παράλληλα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η Google απέτυχε στην κυκλοφορία της δικής της ναυαρχίδας δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, του Gemini. Οι χρήστες θεώρησαν ότι η εφαρμογή παρήγαγε εικόνες πολυπολιτισμικών Ναζί μεταξύ άλλων, αναγκάζοντας την εταιρεία να αποσύρει την εφαρμογή.

Το Κογκρέσο ανέλαβε δράση, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να απαγορεύσει το TikTok, με τη θέσπιση νομοθεσίας από τη Βουλή που θα ανάγκαζε τη μητρική εταιρεία ByteDance να πουλήσει το κοινωνικό δίκτυο ή να εμποδίσει την Apple και την Google να το προσφέρουν στα καταστήματα εφαρμογών τους. Η Γερουσία πρέπει πλέον να λάβει μέτρα σχετικά με την απόφαση.

Τα «άσχημα»

Στα άσχημα του τριμήνου περιλαμβάνεται η αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Apple. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι η Apple εξουδετερώνει τον ανταγωνισμό και βλάπτει τους προγραμματιστές και τελικά τους καταναλωτές, κρατώντας στενά τον έλεγχο του App Store και του υλικού της.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Apple αποκλείει τους ανταγωνιστές από τη δυνατότητα πρόσβασης σε λειτουργίες που θα τους επέτρεπαν να αντιμετωπίσουν το Apple Wallet και το Apple Watch. Η Apple διαψεύδει τους ισχυρισμούς, αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί και μπορεί να αποδειχθεί ότι αποσπά την προσοχή της εταιρείας από μελλοντικά σχέδια.

Με διάθεση για δικαστικές διαμάχες και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, που υπέβαλε αγωγή κατά της OpenAI, της εταιρείας που συνίδρυσε, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης έχει εγκαταλείψει την αρχική της αποστολή να δημιουργήσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που ωφελούν την ανθρωπότητα.

Ο Μασκ υποστηρίζει ότι η OpenAI επικεντρώνεται περισσότερο στα κέρδη και είναι πλέον θυγατρική της Microsoft. Η OpenAI ανταπέδωσε, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Μασκ και λέγοντας ότι είναι λίγο πολύ στενοχωρημένος που έχασε ένα μέσο για την εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρείας.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώνονται στις ΗΠΑ καθώς οι επιδοτήσεις για ορισμένα μοντέλα στερεύουν και τα υψηλά επιτόκια δυσκολεύουν τους καταναλωτές να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η γενική σκέψη είναι ότι τα EV θα γίνουν τελικά ο κυρίαρχος τύπος οχήματος στους δρόμους την επόμενη δεκαετία περίπου, αλλά προς το παρόν, το άλμα στις πωλήσεις που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερό.

Διαβάστε ακόμη: