Μετά από μια εβδομάδα ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου από εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: καθώς τα κέρδη αυξάνονται με αργό ρυθμό και οι επενδυτές δεν εντυπωσιάζονται πλέον από υποσχέσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI) Θέλουν να δουν αποτελέσματα.

Με έξι από τις γνωστές εταιρείες Magnificent Seven να έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, η ετήσια αύξηση των κερδών έχει επιβραδυνθεί σε σχεδόν 30% το δεύτερο τρίμηνο, από 50% την προηγούμενη περίοδο. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το ποσοστό αυτό θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Τα αποτελέσματα από Microsoft, Meta Platforms, Amazon.com και Apple αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο εξακολουθούν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, οι μετοχές της Microsoft και της Amazon υποχώρησαν μετά τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους λόγω των φόβων ότι αυτές οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη δεν αποδίδουν καρπούς – τουλάχιστον όχι ακόμη – γεγονός που αποτυπώνεται στην απότομη πτώση αυτών των μετοχών.

«Οι επενδυτές εισέρχονται σε μια φάση που ζητούν έμπρακτα αποτελέσματα, αναζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στα έσοδα και την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Adam Sarhan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments. «Αυτό προκαλεί κάποιο σκεπτικισμό και αστάθεια».

Magnificent Seven Earnings Growth Slowing

All members of the group have reported quarterly results except Nvidia

 

Source: Bloomberg

Τα αποτελέσματα της Tesla στις 24 Ιουλίου απογοήτευσαν επίσης τους επενδυτές, ενώ η Nvidia θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι επενδυτές είχαν ήδη κάνει στροφή από αξιόπιστες, μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μετοχές σε μικρότερα, πιο ριψοκίνδυνα τμήματα της αγοράς προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στις Big Tech. Τα αποτελέσματα των κερδών, σε συνδυασμό με την Φέντεραλ Ριζέρβ να σηματοδοτεί ότι μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι στο τραπέζι και τα πιο αδύναμα του αναμενομένου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας οδήγησαν τον δείκτη Nasdaq 100 σε ελεύθερη πτώση.

Την Παρασκευή, ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε με πτώση 11% από την κορύφωσή του τον Ιούλιο, μπαίνοντας σε περιοχή διόρθωσης. Οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης και έκαναν στροφή στην αγορά κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να οι αποδόσεις να υποχωρήσουν σημαντικά.

Η αγορά ομολόγων «μας λέει ότι θα πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα και αυτό είναι κάπως ανησυχητικό για όλους», δήλωσε ο Kim Forrest, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners. «Τα χαμηλότερα επιτόκια λειτουργούν υποστηρικτικά για τις μετοχές, εκτός από τις περιπτώσεις που γίνονται βιαστικά επειδή τα πράγματα είναι άσχημα».

Τα αποτελέσματα της Amazon, μαζί με αναφορές από ονόματα καταναλωτών, όπως η McDonald’s και η Starbucks, σηματοδοτούν μια αποδυνάμωση των καταναλωτών στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανησυχίες για ένα ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον, προσέθεσε.

Ο Matthew Bloxham του Bloomberg δίνει μια επισκόπηση της κατάστασης των κερδών από τις εταιρείες τεχνολογίας καθώς η Amazon.com ενημέρωσε τους επενδυτές ότι τα κέρδη θα πάνε πίσω προς το παρόν μετά τις μεγάλες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη, η Intel απηύθυνε ζοφερή πρόβλεψη για την ανάπτυξη και σχεδιάζει να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας και η Apple προέβλεψε ότι τα νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης της θα ωθήσουν τις αναβαθμίσεις του iPhone τους επόμενους μήνες.

«Μερικά από τα αποτελέσματα κερδών που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι υπάρχουν πολλές πραγματικά υψηλές προσδοκίες που βασίζονται σε αυτές τις αποτιμήσεις», δήλωσε ο Burns McKinney, διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στο NFJ Investment Group.

Υπήρξαν ωστόσο μερικά φωτεινά σημεία την προηγούμενη εβδομάδα που έδειξαν ότι οι συναλλαγές στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι τελείως «νεκρές».

Οι επενδυτές επιδοκίμασαν τα αποτελέσματα της Meta, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων του διευθύνοντος συμβούλου Μάρκ Ζούκερμπεργκ ότι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη βοήθησαν στην αύξηση των στοχευμένων πωλήσεων διαφημίσεων.

«Ουσιαστικά αυτό που λένε οι εταιρείες είναι ότι πρέπει να το κάνουν και εάν δεν το κάνουν, θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να είναι άσχετες στο μέλλον», δήλωσε ο Gene Munster, διευθύνων σύμβουλος της Deepwater Asset Management, σχετικά με τις αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: