Η BHP Group Ltd., ο μεγαλύτερος μεταλλευτικός όμιλος στον κόσμο, ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη για την χρήση του σε χαμηλά των τελευταίων τριών ετών και προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για την Κίνα ήταν αβέβαιες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Το Πεκίνο είχε θέσει «πολιτικές που προορίζονται να τονώσουν νέες αναπτύξεις» στον τομέα των ακινήτων, «αλλά δεν μεταφράζονται τόσο αποτελεσματικά όσο σίγουρα περιμέναμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Henry σε συνέντευξή του. στο Bloomberg TV. «Είναι δίκαιο να το χαρακτηρίσουμε λίγο αβέβαιο», είπε.

Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος πελάτης της BHP για σιδηρομετάλλευμα. Δώδεκα μήνες αφότου σημείωσε το υψηλότερο κέρδος της, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη, η επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής στον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο έφερε διψήφια ποσοστιαία πτώση στα κέρδη της BHP από χαλκό, άνθρακα και νικέλιο.

Έντονες πιέσεις

Ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα στο κόστος εργασίας, άσκησε επίσης πίεση στα κέρδη, δήλωσε ο μεταλλευτικός όμιλος με έδρα τη Μελβούρνη. Τα χαμηλότερα κέρδη της BHP αντικατοπτρίζουν εκείνα που δημοσιεύθηκαν από τον αντίπαλο όμιλο Rio Tinto Group τον περασμένο μήνα, με τον κλάδο να “κρατά την ανάσα του” όσον αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας από τότε που το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού τον περασμένο Νοέμβριο.

Μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ζήτηση χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος θα μπορούσε να συρρικνωθεί για το υπόλοιπο του έτους, με την κινεζική αγορά ακινήτων να εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.