Το τεχνητό κρέας, προϊόν που δημιουργείται στο εργαστήριο από ζωικά κύτταρα, προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη. Αυτό το νέο είδος κρέατος παρουσιάζεται ως μια λύση για τη σίτιση του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και διαμάχης, ιδιαίτερα από τις αγροτικές κοινότητες και τους πολιτικούς που υπερασπίζονται τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τροφίμων.

Στο πανεπιστήμιο Tor Vergata στη Ρώμη της Ιταλίας, ο αναπληρωτής καθηγητής Τσέζαρε Γκαρτζόλι παρουσίασε ένα βίντεο με το τεχνητό κρέας, το οποίο, αν και μοιάζει πάρα πολύ με το συμβατικό κρέας, παράγεται με διαφορετικό τρόπο. Σε αντίθεση με το κρέας που όλοι γνωρίζουμε, το τεχνητό δεν περιέχει αίμα, αλλά έχει εμπλουτιστεί με εκχύλισμα παντζαριού για να αποκτήσει χρώμα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες βελτίωσης της εμφάνισής του, το προϊόν αυτό αμφισβητείται και δεν έχει ακόμη επίσημα εγκριθεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι εναλλακτικές πρωτεΐνες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα τεχνητά κρέατα, έχουν προκαλέσει αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές, αμφισβητώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ. Η ΚΑΠ, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρέχει σημαντικές επιδοτήσεις στους αγρότες και στηρίζει την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Η εισαγωγή εναλλακτικών πρωτεϊνών θα μπορούσε να μειώσει τις πωλήσεις ζωικών προϊόντων, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με το Politico, η Ιταλία, με την υποστήριξη και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις νέες τεχνολογίες καλλιέργειας κρέατος. Ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, έχει δηλώσει ότι τα τεχνητά κρέατα αποτελούν απειλή για τα εισοδήματα των αγροτών και την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Η Ιταλία έχει ήδη απαγορεύσει την παραγωγή και πώληση τεχνητών κρεάτων, παρόλο που δεν έχουν εγκριθεί για κατανάλωση στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή, η οποία προωθήθηκε από τον σύλλογο αγροτών Coldiretti, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έχει χαρακτηριστεί ως πολιτική κίνηση που εκμεταλλεύεται τους φόβους των καταναλωτών.

Στις Βρυξέλλες, η συζήτηση για το τεχνητό κρέας έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Οι πολιτικές προτάσεις που σχετίζονται με τις εναλλακτικές πρωτεΐνες συναντούν αντιστάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ περιβαλλοντικών στόχων και της υποστήριξης των παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών. Η αντιπαράθεση για το καλλιεργημένο κρέας δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, ορισμένες πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τα τρόφιμα που παράγονται σε εργαστήριο, υποστηριζόμενες από πολιτικούς όπως ο Ρον ΝτεΣάντις και ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο αυτών των προϊόντων στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Παρά τον πανικό, αξίζει να σημειωθεί ότι, για τους συμβατικούς παραγωγούς κρέατος, η απειλή του εργαστηριακά παραγόμενου κρέατος βρίσκεται ακόμη αρκετά μακριά στον ορίζοντα. Οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Γερμανία πρωτοπορούν στην καινοτομία των τροφίμων και ακόμη και οι εθνικοί πρωταθλητές τους, όπως η ολλανδική Mosa Meat, απέχουν τρία έως πέντε χρόνια από το να προμηθεύσουν εστιατόρια και πέντε έως δέκα χρόνια από το να γεμίσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με γνώστες του κλάδου. Η έρευνα είναι ακριβή και η χρηματοδότηση με επιχειρηματικά κεφάλαια έχει στερέψει από το 2022.

Σημειώνεται πως πίσω από το το πρώτο μπιφτέκι που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο το οποίο κόστισε περίπου 300.000 ευρώ, αι καταναλώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο το 2013, βρισκόταν ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν.

Διαβάστε ακόμη: