Αυτός είναι ο αφανής ήρωας των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, είναι σκύλος και ακούει στο όνομα Beacon.

Μάλιστα, τον αποκαλούν MVP από το «Most Valuable Puppy», δηλαδή «το πολυτιμότερο κουτάβι».

Ο Beacon, ένα 4χρονο Golden Retriever, έπαιξε σημαντικό ρόλο στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ως σκύλος θεραπείας για την αμερικανική ομάδα της ενόργανης γυμναστικής.

Το κουτάβι έχει συνοδεύσει παντού την ομάδα που αποτελείται από ολυμπιακά αστέρια, συμπεριλαμβανομένων των Simon Biles, Suni Lee, Jordan Chiles, Jade Carey και Hezly Rivera. Με τον Beacon στο πλευρό τους, το βάρος της ψυχικής υγείας γίνεται λίγο πιο εύκολο και ελαφρύ.

Ποια είναι η δουλειά του σκύλου θεραπείας

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Παρίσι, το «πιο καλό αγόρι» της ομάδας ήταν πάντα σε ετοιμότητα, μερικές φορές ακόμη και 15 ώρες ημέρες, ανέφερε το ESPN.

Ο πρώτος σκύλος θεραπείας της ενόργανης των ΗΠΑ «αισθάνεται το άγχος των ανθρώπων και ξέρει πώς να τους ηρεμεί», είπε η ιδιοκτήτριά του, Tracey Callahan Molnar, στο USA Today.

Ως πρώην αθλήτρια η ίδια, η 65χρονη, έχει μια πολύ καλή αίσθηση ως προς του ποιο μέλος της ομάδας θα μπορούσε να πάρει λίγη αγάπη από το κουτάβι.

«Παρακολουθώ τις γυναίκες και αν ενθουσιαστούν όταν τον δουν, θα περπατήσω προς το μέρος τους», είπε η Molnar στο ESPN, προσθέτοντας ότι έχει επίγνωση ότι η αλληλεπίδραση με τον Beacon μπορεί να μην είναι φυσική ή να είναι τόσο χαλαρωτική για όσους δεν μεγαλώνουν με σκυλιά.

Το μόνο μερικής απασχόλησης, τετράποδο μέλος του προσωπικού ξέρει να ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε μέλος της ομάδας το έχει ανάγκη, είτε τον καλέσουν είτε όχι.

«Θα το μαντέψει χωρίς να δει ποιος είναι», είπε η Molnar. «Μυρίζεται το άγχος και θα τραβήξει αμέσως σε αυτό το άτομο».

«Απορροφούν το άγχος των ανθρώπων από τους οποίους απαλλάσσουν το άγχος», είπε. «Επομένως, παρόλο που μπορεί να μένει ακίνητος για δύο ώρες, είναι εξουθενωμένος στη συνέχεια».

Σύμφωνα με την Molnar, «Το να χαϊδεύεις έναν σκύλο, ή ακόμα και να βλέπεις κάποιον να χαϊδεύει έναν σκύλο, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το άγχος, να βοηθήσει στην αύξηση των ορμονών της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης».

«Όλοι χρειαζόμαστε μια ορισμένη ποσότητα [κορτιζόλης]», είπε για την περιβόητη ορμόνη του στρες. «Αλλά το πολύ δεν είναι υγιές».

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι «το χάιδεμα ενός ζώου για δέκα λεπτά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες του σώματος, καθώς και στην εστίαση στην παρούσα στιγμή».

Ο Beacon έχει προκαλέσει αίσθηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και δεν είναι ο μόνος σκύλος που παρέχει φροντίδα ψυχικής υγείας στους αθλητές.

«Ο Beacon δεν είναι ο μόνος σκύλος», είπε η Jill Geer, επικεφαλής επικοινωνίας και μάρκετινγκ στο USA Gymnasts, στο USA Today. «Υπάρχουν πολλά άλλα σκυλιά, αλλά ο Beacon είναι 100% ο πρωταγωνιστής του σόου. Είναι κυριολεκτικά ο φάρος αυτού του προγράμματος».

Διαβάστε ακόμη: