Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας σήμερα, Σάββατο 17 Ιουνίου, έχει τα γενέθλιά του. Ο βασιλιάς Κάρολος θα γίνει 75 ετών στις 14 Νοεμβρίου, αλλά τα γενέθλια του βρετανού μονάρχη γιορτάζονται δύο φορές τον χρόνο, όπως προστάζει η παράδοση – ιδιωτικά την ημέρα των γενεθλίων και δημοσίως το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου.

karolos-genethlia1

Όπως ήταν φυσικό, η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου γύρω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η παράδοση αυτής της στρατιωτικής παρέλασης (Trooping the colour) έχει τις ρίζες της στις πολεμικές προετοιμασίες του παρελθόντος, όταν όλες οι σημαίες επιδεικνύονταν στους στρατιώτες προκειμένου να είναι σε θέση να τις αναγνωρίζουν μέσα στη σύγχυση της μάχης. Χρονολογείται από τη βασιλεία του Γεωργίου Β’ το 1748, ο οποίος παρότι γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου ήθελε να γιορτάσει τα γενέθλιά του το καλοκαίρι.

Ο βασιλιάς έγινε επίσης ο πρώτος μονάρχης που συμμετείχε στην παρέλαση έφιππος μετά τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, το 1986. Στην παρέλαση συμμετείχαν περίπου 1.400 στρατιώτες, 400 μουσικοί και 200 άλογα.

karolos-genethlia4

Η αεροπορική επίδειξη

Αφού επιθεώρησε τα στρατεύματα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ επέστρεψε στο παλάτι όπου, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, χαιρέτησαν από το μπαλκόνι το πλήθος και παρακολούθησαν την εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη.

karolos-genethlia5

Συγκεκριμένα, περίπου 70 αεροσκάφη από το βασιλικό Ναυτικό, τον βρετανικό Στρατό και τη βασιλική Αεροπορία έλαβαν μέρος – μεταξύ των οποίων το C-130 Hercules στην τελευταία του εορταστική πτήση, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Typhoon με ένα κόκκινο, λευκό και μπλε φινάλε από τα Κόκκινα Βέλη.

karolos-genethlia6

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις έκαναν την διαδρομή μαζί με τη μητέρα τους την πριγκίπισσα της Ουαλίας και τη βασίλισσα Καμίλα για το Trooping the Colour.

Διαβάστε περισσότερα