Πιθανή ημερομηνία: 25 Μαρτίου
Σε στάδιο προγραμματισμού βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο προγραμματισμός του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να συμφώνησε να μεταβεί στην Ουάσινγκτον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ειδικότερα, εξετάζεται το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου του επόμενου έτους, μια ημερομηνία ορόσημο, καθώς η ελληνική Ομογένεια ετοιμάζει σημαντικές εκδηλώσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 26 Μαρτίου, που είχαν τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκης και Μπάιντεν, είχε συμφωνηθεί να δρομολογηθεί άμεσα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και δη όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Έκτοτε, η ελληνική πλευρά είχε ήδη δύο ευκαιρίες για συνάντηση, μία κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο κι άλλη μία κατά την τελετή των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο θεώρησε και στις δύο περιπτώσεις πως το momentum δεν ήταν το κατάλληλο, παρά το γεγονός ότι ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, οι ελληνοαμερικανικές θέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, ιδίως μετά τις αμυντικές συμφωνίες που έχουν συνυπογράψει Αθήνα και Ουάσινγκτον.
Σε κάθε περίπτωση του τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ την Παρασκευή στο Παρίσι, ανέδειξε το στίγμα των προθέσεων εκατέρωθεν κι ως εκ τούτου, φαίνεται πως το κυβερνητικό καλαντάρι για το ταξίδι στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον «προσηλωμένο» στον ερχόμενο Μάρτιο.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη ανέδειξε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύη. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύη, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν. Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.
Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.