Παρέμβαση για το ζήτημα των αμβλώσεων πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά τις φήμες για αντίθετη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας του.

Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «θεμελιώδες δικαίωμα» και κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν για να το υπερασπιστούν, εφόσον αμφισβητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυθεντικό ή αν αντικατοπτρίζει την ετυμηγορία του, όμως η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση, όταν εκδοθεί η απόφαση.

«Πιστεύω ότι το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει είναι θεμελιώδες» τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι εάν ανατραπεί η νομολογία του 1973 (Roe v. Wade) οι αιρετοί αξιωματούχοι θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ αυτού του δικαιώματος, τον Νοέμβριο, στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας.

Στο προσχέδιο που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico χθες Δευτέρα ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο αναφέρει ότι η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα άλλοι τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους, οι Κλάρενς Τόμας, Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι Μπάρετ, τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης.