Μετωπική απάντηση προς την αντιπολίτευση αλλά και επανατοποθέτηση της πολιτικής ατζέντας στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας επιχειρεί ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Με φόντο τη νέα δημοσκόπηση της Marc και την επίμονη συζήτηση γύρω από τα Τέμπη, ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού επαναφέρει στην επιφάνεια τον θεσμικό προσανατολισμό της κυβέρνησης και την «πολιτοκεντρική» λογική που θέλει να εμπεδωθεί στη δημόσια διοίκηση, την υγεία και τη Δικαιοσύνη.
«Τα κόμματα και οι πολιτικοί υπάρχουν για έναν λόγο: να υπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας και αποστασιοποίησης από τον τοξικό λόγο και την εχθροπάθεια. Εστιάζοντας στη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και στην αδυναμία συγκρότησης αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση, σημείωσε με νόημα ότι «όλοι έχουμε ευθύνη να συνομιλούμε με το σήμερα, όχι με τον προηγούμενο αιώνα».
Μήνυμα Σκέρτσου για Αξιολόγηση με κοινωνικό αποτύπωμα
Κεντρικός άξονας της παρέμβασης Σκέρτσου ήταν το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, το οποίο –όπως είπε– είναι ενσωματωμένο «στο DNA της κυβέρνησης». Παρουσιάζοντας αριθμούς και τεκμήρια, υπενθύμισε ότι πάνω από 150.000 στοχοθετήσεις έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ πάνω από 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί για σοβαρά παραπτώματα. Η επερχόμενη ψηφιακή αξιολόγηση στα νοσοκομεία, με αποτύπωση της εμπειρίας του ασθενούς κατά την έξοδό του, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα εφαρμογής του σύγχρονου διοικητικού μοντέλου που προωθεί η κυβέρνηση.
Τόνισε παράλληλα ότι η συνταγματική μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν αναιρεί την ανάγκη για συνεχή αξιολόγηση. «Είμαστε όλοι προσωρινοί, όλοι κρινόμαστε», ανέφερε, προσθέτοντας πως το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση την ανευθυνότητα ή την ατιμωρησία.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπηρεσιών και η ιχνηλάτηση στα ΤΕΠ των νοσοκομείων συμπληρώνουν ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον σεβασμό του πολίτη. Το κυβερνητικό όραμα είναι να μετατραπεί το κράτος από γραφειοκρατικός μηχανισμός σε εργαλείο εξυπηρέτησης και λογοδοσίας.
Σύνταγμα, Τέμπη και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ
Ο Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε τις τρεις προτεραιότητες της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης: (1) θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, (2) ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αποκομματικοποίηση των ηγεσιών της, και (3) αναθεώρηση του πλαισίου ευθύνης πολιτικών προσώπων.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών, ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για προσχηματική πολιτική χρήση της Δικαιοσύνης από το ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ότι το κατηγορητήριο που επεξεργάζονται είναι πολιτικό και όχι ποινικό. Καταλόγισε στον Νίκο Ανδρουλάκη προχειρότητα και έλλειψη θεσμικής σοβαρότητας, επισημαίνοντας ότι ενώ η δικογραφία αριθμεί πάνω από 70.000 σελίδες, ο ίδιος ανακοίνωσε κακουργηματική πρόταση μόλις την επομένη της παραλαβής της από τη Βουλή.
«Όλοι ζητάμε αλήθεια, μνήμη και δικαιοσύνη – όχι πολιτικές σκοπιμότητες. Η προανάκριση είναι εμπιστευτική διαδικασία, όμως η αντιπολίτευση τη λεηλάτησε, μαζί με ψευδο-ειδικούς και θεωρίες περί παράνομου φορτίου», σχολίασε με αιχμές, εκτιμώντας ότι οι πρωτοφανείς υπερβολές των τελευταίων μηνών καταρρέουν πλέον σταδιακά, επιτρέποντας στην αλήθεια να αποκατασταθεί θεσμικά και νηφάλια.
Δημογραφικό και νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Κλείνοντας, ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στο μεγάλο υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας και της Δύσης συνολικά: το δημογραφικό. Επισήμανε ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού, ιδίως σε παραμεθόριες περιοχές, απαιτεί νέες προτεραιότητες στο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, όχι απλώς επιδοματική πολιτική. «Χρειάζεται ένα δίχτυ προστασίας γύρω από τις νέες οικογένειες», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το επίδομα γέννησης, αλλά και ότι επενδύει σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, προσχολικής φροντίδας και στέγασης.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «ο Πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας 60 δισ. ευρώ έργων και επενδύσεων», ως απάντηση στη δημογραφική αποψίλωση της ελληνικής υπαίθρου και τη διαρκή ανάγκη αναζωογόνησης της περιφέρειας.
Σε ένα πιο προσωπικό τόνο, αναφέρθηκε και στην ελληνική συμμετοχή στην Eurovision, σημειώνοντας ότι η Κλαυδία έδωσε ένα μήνυμα συνδυασμού παράδοσης και σύγχρονου ήθους, κάτι που –όπως είπε– «μας κάνει όλους υπερήφανους». «Η νέα γενιά έχει θετικές αξίες. Και αυτές χρειαζόμαστε στην πολιτική και στην κοινωνία», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
- Αναβάθμιση-μήνυμα από τον Fitch: Πέντε λόγοι για αισιοδοξία και ένας κίνδυνος που επιμένει
- 15 διάσημες εταιρείες που προφέρουμε λανθασμένα- Από την Nutella μέχρι την Nike
- Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Πήρε το πτυχίο του – Στο πλευρό του η Μαρία Σάκκαρη
- Ρεύμα: Ρεκόρ μετακινήσεων σε μπλε τιμολόγια το 2024 – Πενταπλασιάστηκαν οι οικιακοί καταναλωτές