Σε νέα φάση αυστηροποίησης και λογοδοσίας περνά το Δημόσιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε ποινή απόλυσης για τους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται συστηματικά να αξιολογηθούν. Παράλληλα, η αξιολόγηση καθιερώνεται ως μόνιμο εργαλείο βελτίωσης, τόσο με εσωτερικά εργαλεία, όσο και με συμμετοχή των πολιτών μέσω ψηφιακής βαθμολόγησης υπηρεσιών.

Δημόσιο: Κλιμακούμενες κυρώσεις – Νέο Πειθαρχικό

Σύμφωνα με την επεξεργαζόμενη νομοθετική ρύθμιση, η άρνηση συμμετοχής σε αξιολογικές διαδικασίες (είτε ως αξιολογούμενος είτε ως αξιολογητής) θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Το νέο πλαίσιο προβλέπει:

  • Στην πρώτη άρνηση, ποινή στέρησης αποδοχών έως δύο μηνών
  • Σε δεύτερη συνεχόμενη άρνηση, οριστική παύση από το Δημόσιο
  • Οι διατάξεις θα καλύπτουν κάθε ενέργεια σχετική με προγραμματισμό, στοχοθεσία, επιμόρφωση, αποτίμηση απόδοσης

Η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων θα γίνεται από νέο όργανο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, το οποίο θα απαρτίζεται μόνο από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με αποκλειστική απασχόληση και στόχο την ταχεία απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την αναγνώριση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ως συνταγματικής αρχής, στο πλαίσιο της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη θωράκιση της αξιολόγησης από συνδικαλιστικά και δικαστικά προσκόμματα, ώστε να καταστεί ανεπίστρεπτη.

Δημόσιο: Αξιολόγηση και από τους πολίτες

Παράλληλα, συνεχίζεται η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες, μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr, η οποία θα εμπλουτιστεί σύντομα με ειδικά ερωτηματολόγια για κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, ώστε όσοι πολίτες νοσηλεύονται να αξιολογούν τη δομή που επισκέφθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η λογοδοσία δεν είναι απειλή, αλλά προϋπόθεση για ένα καλύτερο κράτος, τονίζοντας:

«Το Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του. Όσοι αρνούνται την αξιολόγηση, δεν έχουν θέση στο νέο Δημόσιο».

Νέα εποχή ή σύγκρουση με το παλιό;

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από συνδικαλιστικά σωματεία, ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει τους κύκλους ατιμωρησίας και επαναλαμβανόμενης αδράνειας.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα της αξιολόγησης αναδεικνύεται σε πυλώνα του νέου δημόσιου τομέα και σε κριτήριο πολιτικής αξιοπιστίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην πορεία προς την πλήρη ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Διαβάστε ακόμη: