Αχτίδα φωτός για τη διάσωση της Avramar, του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας, σηματοδοτεί η αυξημένη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει» η Deloitte.

Κι αυτό γιατί σ’ αυτή την πρώτη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών προσήλθαν,, έξι ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο δεν κατέθεσαν προσφορά οι δύο από τους κορυφαίους «παίκτες» του κλάδου παγκοσμίως παρότι είχαν λάβει τον φάκελο με τα στοιχεία της προς πώληση εταιρείας.

Οι έξι ενδιαφερόμενοι

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών για την Avramar συμμετείχαν: το ισπανικό fund Atitlan, χωρίς όμως τη συμμετοχή της αραβικής επενδυτικής εταιρείας ADQ, η Philosofish, ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, με βασικό μέτοχο το επενδυτικό fund Diorasis International με έδρα το Λουξεμβούργο, οι Ισπανοί της Grupo Profand, μέσω της εξαγορασθείσας ελληνικής εταιρείας Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και τρία ακόμα funds εκ των οποίων το ένα ευρωπαϊκό.

Αντίθετα, η Cooke, που ανήκει στην ομώνυμη καναδική οικογένεια με παρουσία σε 14 χώρες, η οποία μάλιστα είχε λάβει μέρος και κατά την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, δεν κατέθεσε τελικά μη δεσμευτική προσφορά.

Βέβαια παράγοντες του κλάδου δεν αποκλείουν ότι η παρουσία της Cooke μπορεί να είναι «καλυμμένη». Δηλαδή να συνεργάζεται με κάποιο από τα funds που κατέθεσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Επίσης ούτε η εταιρεία ιχθυοτροφών Biomar εκ Δανίας ορμώμενη φαίνεται να είναι μεταξύ των διεκδικητών της Avramar, η οποία προήλθε από την συγχώνευση των τριών ηγέτιδων δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας: Νηρεύς, Σελόντα και Ανδρομέδα.

Το χρονοδιάγραμμα

Κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για την διεξαγωγή των due diligence και της πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε αναλυτικά στοιχεία της Avramar, με τις πιστώτριες τράπεζες να θέλουν οι διαδικασίες να «τρέξουν» με ταχύτητα.

Ωστόσο ο στόχος για ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στον Σεπτέμβριο έχει ανατραπεί και πλέον μετατίθεται για το τέλος της χρονιάς, μιας και οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν έναν με δύο μήνες για να αποκτήσουν πλήρη και σαφή εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου (βιομάζα, εγκαταστάσεις κ.λπ.).

Το επόμενο (μεγαλύτερο) στοίχημα

Το επόμενο στοίχημα είναι εάν οι προτάσεις όσων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές περάσουν στη δεύτερη διαγωνιστική φάση (σ.σ. στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) αφορούν τη διάσωση της Avramar εν συνόλω ή θα αφορούν «κομμάτια», ποιο θα είναι το ύψος του «κουρέματος» που θα ζητήσουν για τις υποχρεώσεις μαμούθ του ομίλου σε τράπεζες και προμηθευτές, οι οποίες φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς βέβαια και το πλάνο για την επόμενη μέρα.

Η εταιρεία παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εκτιμάται πως έχει σημαντικές προοπτικές και μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο, αναφέρουν στελέχη του κλάδου, αρκεί ο αγοραστής να έχει στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό και περί τα 45-50 εκατ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια που να το υποστηρίξουν, τονίζουν.

Διαβάστε ακόμη