Είσοδο στην κατηγορία των συμπαγών ηλεκτρικών SUV πραγματοποίησε η Audi με την αποκάλυψη του νέου Q4 e-tron.

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρία, που έχει έμβλημα τους τέσσερεις ενωμένους δακτύλους, οι αναλογίες του νέου Q4 e-tron σε μήκος, πλάτος και ύψος διαμορφώνονται στα 4.588 χλστ., 1.865 χλστ. και 1.632 χλστ. αντίστοιχα.

Οι γραμμές του γενικότερα είναι «καθαρές», υπάρχουν διακριτικές καμπύλες, μεγάλοι τροχοί 19-21 ιντσών, τα πίσω φωτιστικά σώματα επικοινωνούν μεταξύ τους με μια λεπτή λωρίδα, ενώ ξεχωρίζει η κάθετη οκτάγωνη μάσκα κλειστού τύπου και οι Matrix LED προβολείς, οι οποίοι είναι οι πρώτοι στον κόσμο που ενσωματώνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Σε παγκόσμια πρώτη, ο οδηγός μπορεί να επιλέγει μεταξύ τεσσάρων φωτιστικών υπογραφών για το αυτοκίνητο από το σύστημα πολυμέσων MMI.

Παράλληλα έκανε πρεμιέρα και το Audi Q4 Sportback e-tron, το οποίο διαφοροποιείται με την κεκλιμένη γραμμή της οροφής του, που του προσδίδει coupe ύφος, ενώ επεκτείνεται μέχρι το πίσω τμήμα καταλήγοντας σε μια αεροτομή.

Η αεροδυναμική σχεδίαση διακρίνει τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,28 και 0,26 αντίστοιχα. Αμφότερα είναι δομημένα πάνω στην πλατφόρμα MEB για ηλεκτροκίνητα μοντέλα του Ομίλου Volkswagen.

 

Περνάμε τώρα στο εσωτερικό όπου συναντάμε πολυλειτουργικό τιμόνι με τέσσερεις ακτίνες και ενσωματωμένες επιφάνειες αφής, ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 10,25 ιντσών και σύστημα πολυμέσων (τρία επίπεδα MMI-MMI plus – MMI pro) με κεντρική οθόνη αφής, η οποία θα είναι επίσης διαθέσιμη σε μέγεθος 11,6 ιντσών προς το τέλος του έτους.

Προαιρετικό είναι το head-updisplay επαυξημένης πραγματικότητας. Προβάλλει τις πληροφορίες που παρέχονται από ορισμένα συστήματα υποβοήθησης και τα σύμβολα πλοήγησης στον πραγματικό εξωτερικό κόσμο, στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Αυτές οι πληροφορίες προβάλλονται δυναμικά σε έναν ευρύ χώρο, όπου εμφανίζονται ως μια αιωρούμενη εικόνα σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων.

Σημειώστε ακόμα ότι το πορτμπαγκάζ του Q4 e-tron προσφέρει από 520-1.490 λίτρα και του Q4 Sportback e-tron από 535-1.460 λίτρα.

Στην γκάμα υπάρχουν δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος. Η συμπαγής μπαταρία για το Q4 35 e-tron έχει καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα 52 kWh (55 kWh ακαθάριστο), ενώ η μεγάλη μπαταρία στα Q4 40 e-tron και Q4 50 e-tronquattro είναι 77 kWh (82 kWh ακαθάριστο).

Το Q4 40 e-tron έχει αυτονομία που μπορεί να φτάσει τα 520 χιλιόμετρα (μέτρηση WLTP) με μια μόνο πλήρη φόρτιση της μπαταρίας. Χάρη στη μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης 125 kW, σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φορτίσει αρκετή ενέργεια για να διανύσει περίπου 130 χιλιόμετρα (μέτρηση WLTP) σε μόλις δέκα λεπτά.

Το Q4 35 e-tron και το Q4 40 e-tron έχουν έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς, με ισχύ 170 και 204 ίππους αντίστοιχα. Η κορυφαία έκδοση Q4 50 e-tronquattro έχει δύο ηλεκτροκινητήρες (ο μπροστινός ενεργοποιείται όταν απαιτείται υψηλή ισχύς ή ισχυρή πρόσφυση) επιτυγχάνοντας έτσι ηλεκτρική τετρακίνηση. Η ισχύς αγγίζει τους 299 ίππους, ενώ μπορεί να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα εντός 6,2 δευτ. και η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

«Απόβαση» στην Ευρώπη το νέο Q4 e-tron αναμένεται να κάνει στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ το Q4 Sportback e-tron θα φτάσει λίγο αργότερα. Ο τιμοκατάλογός τους στην ελληνική αγορά θα ανακοινωθεί λίγο πριν το λανσάρισμα.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.