Διεκδικούμε μία ζωή με υγεία, ισότητα κι αξιοπρέπεια 

«Η πανδημία να γίνει προκρούστεια κλίνη για τα δικαιώματα μας, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των μελών των οικογενειών μας» ζητά η αναπηρική κοινότητα.

Ζητά το αυτονόητο, το δικαίωμα στη ζωή, στις ίσες ευκαιρίες και στην αξιοπρέπεια.

Ζώντας σε κοινωνίες με βαθιές ανισότητες, με ευκαιρίες που δεν δόθηκαν ποτέ και με στερεότυπα, τα οποία ακόμη και σήμερα, είναι ριζωμένα σε αντιλήψεις και νοοτροπίες, το αναπηρικό κίνημα παλεύει καθημερινά για τα δικαιώματά του.

Η 3η Δεκεμβρίου είναι μια ημέρα που θα μπορούσε να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, τον ρατσισμό, τις στιγματιστικές προσεγγίσεις, τη φιλανθρωπία, και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Απόψε το βράδυ το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων θα φωτιστεί με τα δικαιώματα των ΑμεΑ ως μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού απέναντι σε μία κοινωνική ομάδα ανθρώπων που η πανδημία και οι συνέπειές της έπληξε και συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων.

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί την πλήρη και γρήγορη υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την αναπηρία

 

Το αναπηρικό κίνημα ζητά να αξιοποιηθούν οι εθνικοί πόροι, οι ευρωπαϊκή χρηματοδοτικοί μηχανισμοί και οι διεθνείς συνεργασίες. Οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες του αναπηρικού κινήματος εργάζονται ώστε με το πέρας της πανδημίας, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα σχέδια και τα προγράμματα ανάκαμψης.

Ο δήμος της Αθήνας σε μια προσπάθεια ισότιμης πρόσβασης στην πόλη για όλους προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα με περισσότερες ράμπες αναπήρων στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης, με νέες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, με σήμανση στους δρόμους και τα δημοτικά πάρκινγκ, με υποστηρικτικές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτησης τους, αλλά και με αναβάθμιση των αθλητικών δομών με εγκαταστάσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση τους σε αυτά.

«Ο σεβασμός στο δικαίωμα για πρόσβαση και ποιότητα ζωής, κατακτάται μόνο με πράξεις. Για κάθε ράμπα, για κάθε έργο που έχει αυτόν τον στόχο, κάνουμε ένα βήμα για την Αθήνα που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της. Για μία Αθήνα που σταματά να ανέχεται τις εξαιρέσεις» τόνισε σε δήλωση του για την σημερινή μέρα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

 

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπέγραψαν τον Ιούλιο πρωτόκολλο συνεργασίας, για την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της διαβίωση των ΑμεΑ στην πόλη.

Οι παρεμβάσεις κι αναπλάσεις σε υποδομές και δίκτυο

-Εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης του συνόλου των πεζοδρομίων της πόλης είναι σε εξέλιξη.

-Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων, στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Έχουν ήδη σημανθεί πάνω από 200 σημεία και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες.

-Δημιουργία 22 νέων θέσεων στάθμευσης, με προδιαγραφές για οχήματα ΑμεΑ  σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

-Τα κολυμβητήρια Γουδή και Κολοκυνθούς εξοπλίστηκαν με αναβατόρια τελευταίας τεχνολογίας καθώς και με δύο καινούργια αναπηρικά αμαξίδια.

-Πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών με δυσκολία ακοής, έχει τεθεί σε λειτουργία στο Ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων.

Ο δήμος θα συνεχίσει να υλοποιεί αντίστοιχες παρεμβάσεις και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, στέλνοντας έμπρακτο μήνυμα υποστήριξης της προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.