Οι καταναλωτές πληρώνουν για μία ακόμη φορά το μάρμαρο από την αναστάτωση και τον κακό σχεδιασμό στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος!
Αποτέλεσμα μίας αλληλουχίας λανθασμένων σχεδιασμών και παραλείψεων είναι να γίνονται πλέον αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «αθόρυβες, αφού δεν έχουν αναγγελθεί επίσημα αλλά ορατές στα νοικοκυριά αφού …πονάει η τσέπη τους και μάλιστα σε εποχή πανδημίας και οικονομικής κρίσης» όπως παρατηρεί έμπειρος υπηρεσιακός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι καταναλωτές που διαπιστώνουν ανεξήγητες αυξήσεις στο ρεύμα ζητούν τηλεφωνικά εξηγήσεις από την εταιρεία τους και ακούν την στερεότυπη απάντηση πως «η χρέωση ακολουθεί τις χονδρεμπορικές τιμές, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση μεταξύ ημών και …υμών».
Στους τελικούς καταναλωτές οι εταιρείες προμήθειας στέλνουν ανεξήγητα αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, με την έννοια ότι κάθε Κιλοβατώρα κατανάλωσης χρεώνεται και σε αυτούς υψηλότερα, όπως δηλαδή προβλέπουν οι συνθήκες που περιλαμβάνουν όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους καταναλωτές.
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν είναι κυμαινόμενα αλλά σταθερά όσον αφορά τη χονδρεμπορική τιμή και έχουν ρήτρα συναρτώμενη μόνον με την τιμή των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές, μέγεθος που δεν έχει την περίοδο αυτή μεγάλες διακυμάνσεις, συνεπώς πιθανές αυξήσεις στα νοικοκυριά είναι δυσεξήγητες.
ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
«Δυστυχώς οι αυξήσεις στα νοικοκυριά θα συνεχιστούν» τονίζει ο ίδιος υπηρεσιακός του Υπουργείου και συνεχίζει: «Οι ανατιμήσεις θα συνεχίσουν εφόσον όπως φαίνεται τις επόμενες εβδομάδες το χονδρεμπορικό κόστος θα συνεχίσει να …πετάει ψηλά! Ακόμα όμως και αν από τον Ιανουάριο υπάρξει ηρεμία και απομείωση χονδρεμπορικών τιμών με τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν για 1-2 μήνες καθώς υπάρχει χρονική απόσταση από την εκκαθάριση της χονδρεμπορικής έως την ενεργοποίηση της ρήτρας. Αυξήσεις τιμολογίων δεν κάνουν όμως μόνον εταιρείες μη καθετοποιημένες αλλά και εταιρείες που είναι καθετοποιημένοι παραγωγοί και βγάζουν …τρελά λεφτά αυτή την εποχή, άσχετα εάν διαβεβαιώνουν πως δεν προτίθενται να κάνουν αυξήσεις! Όπως καταλαβαίνετε την νύφη του κακού σχεδιασμού της χονδρεμπορικής θα την πληρώσουν πάλι οι δύσμοιροι τελικοί καταναλωτές!» καταλήγει ο έμπειρος υπηρεσιακός.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (που έχει σαφείς ευθύνες για την τροπή πουν έχουν πάρει τα πράγματα) έχει γίνει δέκτης επίσημων παραπόνων από οικιακούς καταναλωτές για αυξημένες χρεώσεις, και μάλιστα σε ποσοστά πολύ υψηλά, αλλά δεν έχει αναλάβει οποιαδήποτε δράση.
Η δικαιολογία από στελέχη της ΡΑΕ με τα οποία συνομιλήσαμε είναι πως «οι αυξημένες χρεώσεις γίνονται με βάση τη ρήτρα χονδρεμπορικού κόστους γι αυτό άλλωστε χαμηλές αρχικές χρεώσεις κιλοβατώρας. Αλλά εδώ είναι και η παγίδα: όσο χαμηλότερη είναι η αρχική χρέωση κιλοβατώρας, τόσο πιο γρήγορα ενεργοποιείται η ρήτρα χονδρεμπορικής και τόσο πιο μεγάλη είναι η αύξηση. Μάλιστα αυτές οι ρήτρες δεν αφορούν μόνο την οριακή τιμή του συστήματος αλλά περιλαμβάνουν και τους όλους τους λογαριασμούς προσαυξήσεων, άρα οι αυξήσεις είναι ακόμη υψηλότερες!».
ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Ο κακός σχεδιασμός στις αγορές του χρηματιστηρίου ενέργειας όπως έχει αποκαλυφθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά όχι μόνον αυτούς: πέρασε και σε εμπορικούς, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, παρότι καμία εταιρεία προμήθεια ρεύματος δεν έχει ανακοινώσει αυξήσεις, δηλαδή έχει πλήξει περίπου το 40% των συνολικών καταναλωτών ρεύματος κάθε κατηγορίας και κάθε κλάσης» μας τονίζει βιοτέχνης που προσπαθεί να επιβιώσει με δύο μικρομεσαίες μεταποιητικές μονάδες και 31 υπαλλήλους.
Στη βιοτεχνία όπως μας εξήγησε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, οι προμηθευτές προχωρούν σε συναινετική αύξηση της τιμής κάνοντας συνεννόηση με τους πελάτες, αλλιώς, αν δεν υπάρξει συνεννόηση, καταγγέλλουν τις συμβάσεις διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των υψηλών τιμών στη χονδρική επί μακρόν.
Όπως έχει αναφέρει ήδη το radar.gr, οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές καταγγέλλουν (δηλαδή εγκαταλείπουν άρον άρον) συμβάσεις με τιμές στα 55-57 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και οι οποίες ανέβηκαν στα 68-70 ευρώ ώστε να μην χρεοκοπήσουν και οι ίδιοι, ενώ οι καινούριες συμβάσεις που υπογράφονται από τους ισχυρούς καθετοποιημένους παραγωγούς που είναι και οι μεγάλοι ευνοημένοι της κρίσης, ξεκινούν με αυξήσεις περί το 20%.
«Αυτό σημαίνει για μένα που έχω δύο βιοτεχνίες πάνω στον κορμό της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και απασχολώ 31 ανθρώπους αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής και ότι πλέον δουλεύω με αυξημένο κόστος ενέργειας στο 20% με ότι αυτό συνεπάγεται» αποκαλύπτει ο ίδιος επιχειρηματίας και καταλήγει προβληματισμένος: «με ρωτάτε τι θα κάνω; θα βρω μια λύση επιβίωσης, για την προμήθεια ρεύματος, προσπαθώντας να αποφύγω απολύσεις».