Η ανοδική κλίση που έχει λάβει το παγκόσμιο έλλειμμα παραγωγής αλουμινίου παρουστάζει πραγματικό κίνδυνο έλλειψης αλουμινίου επισημαίνει n Goldman Sachs σε έκθεσή της.
“Το αλουμίνιο τιμολογείται δίχως απόθεμα” όπου δίνει νέα τιμή 12μηνη τιμή – στόχο τα 4.000 δολάρια ανά τόνο, μια άνοδο 24% ενώ ήδη έχει προηγηθεί ένα ράλι 52 εβδομάδων κατά 57%.
Την προηγούμενη εβδομάδα το ράλι των τιμών στα συμβόλαια αλουμινίου έφτασε ένα βήμα πριν το νέο υψηλό 14 ετών (προηγούμενο υψηλό 3.271δολ,/τόνο – 2008) καθώς η μείωση της προσφοράς έχει δώσει ένα προβάδισμα προς την έλλειψη όπως συμπεραίνει η Goldman.
Αναβάθμιση των προβλέψεων
Με τη ζήτηση, όμως, να υποστηρίζεται από την επιτάχυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και η προσφορά να περιορίζεται από το αυξανόμενο κόστος που σχετίζεται με το κλίμα – π δυνητική άνοδος της τιμής του αλουμινίου είναι απεριόριστη προς το παρόν για την Goldman.
Σε αυτό το πλαίσιο ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τις προβλέψεις για την τιμή του αλουμινίου με ένα νέο στόχο 12Μ στα 4.000 δολάρια/τόνο και αναβαθμισμένους μέσους όρους για το 2022 (3.450 δολάρια/τόνο), το 2023($3.850), το 2024 ($4.500/t) και τελικά το 2025 ($5.000/t).
Ποιες συνθήκες όμως έχουν διαμορφωθεί και οι τιμές πραγματοποιούν ολοένα και νέα ρεκόρ;
Το πρώτο στοιχείο είναι η ανισορροπία στην προσφορά και στην ζήτηση. Η χρήση του αλουμινίου πολλαπλασιάζεται και θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω της μετάβασης των οικονομιών στην πράσινη ανάπτυξη με το αλουμίνιο να αποτελεί ένα ανακυκλούμενο προϊόν το οποίο έχει αέναη αυτή την δυνατότητα.
Ο ρόλος της Κίνας
Ενας δεύτερος και ισχυρότερος λόγος είναι οι κινήσεις του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο της Κίνας που έχει θέσει στις μονάδες τπς πλαφόν παραγωγής στα 45 εκατ. τόνους και ταυτόχρονα επιχειρεί να μειώσει τους ρύπους κατά 58% μέχρι το 2030.Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει τεθεί εκτός της αγοράς και η παραγωγή της Κίνας δεν καλύπτει την ζήτηση ενώ οι τιμές είναι ακριβές λόγω της ανόδου του κόστους μεταφοράς.
Και η τρίτη συνθήκη που ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο είναι π εκτίναξη των τιμών ενέργειας (φυσικό αέριο) οι οποίες συνεπακόλουθα οδήγησαν σε κλείσιμο μονάδων σε Ευρώπη και Ασία.
Μόνο στην Ευρώπη έχει εξαφανιστεί πάνω από το 15% της παραγωγής, ενώ για την Κίνα π Goldman υπολογίζει να επανέλθει το 80% στο δεύτερο εξάμηνο.
Η έλλειψη έχει την τάση να εξαπλώνεται
Κατά την Goldman Sachs “ένα βασικό χαρακτηριστικό της έλλειψης είναι ότι έχει την τάση να εξαπλώνεται , δημιουργώντας πρόσθετη μεταβλητότητας σε όλη την οικονομία.” Σήμερα, όπως αναφέρει η έκθεση, “η αγορά αλουμινίου αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της μεταβλητότητας.
Η έλλειψη αερίου και άνθρακα οδήγησε σε περικοπές παραγωγής σε Κίνα και Ευρώπη τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτοί οι περιορισμοί λειτουργίας – λόγω της ανόδου των τιμών αερίου και ρεύματος – στις μονάδες παραγωγής σε συνδυασμό με την εξαιρετική ζήτηση από τις ανεπτυγμένες αγορές έχουν οδηγήσει την αγορά αλουμινίου σε εξάντληση των αποθεμάτων – που με την σειρά της γίνεται η ίδια πηγή φυσικής σπανιότητας.”
Η Goldman Sachs αναβάθμισε το έλλειμμα πρωτογενούς παραγωγής μετάλλου για το 2021 σε 1,8 εκατ. τόνους ενώ για το 2022 π πρόβλεψπ είναι 2,2 εκατ. τόνοι και το 2023 1,8 εκατ. τόνοι.
Μάλιστα, π Goldman θεωρεί ότι το έλλειμμα παραγωγής οτην Ευρώπη δεν θα είναι βραχύβιο και ακόμα κι αν γίνει επανεκκίνηση των μονάδων στην Κίνα δεν θα επαρκεί να καλύψει την ζήτηση.
Ένας από τους λόγους που οδηγεί την άνοδο των τιμών είναι και η ένταση με την Ρωσία, ειδικά αν επιβληθούν κυρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι αν βρεθεί διπλωματική λύση ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πτώση ή ομαλοποίηση των τιμών.