Ασταθής θα είναι ο καιρός σήμερα αλλά και αύριο, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις από τις 23 με 25 Ιουνίου θα πάμε σε πιο θερμές καταστάσεις.

Για ακόμη μια ημέρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές και καταιγίδες.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι εντονότερα -κυρίως από το μεσημέρι και έπειτα- στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Έρχεται η «ψυχρή λίμνη» το Σαββατοκύριακο

Μάλιστα, ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπου τα φαινόμενα θα κορυφωθούν.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις εξαιτίας του φαινομένου της «ψυχρής λίμνης» το οποίο είχε επισκεφθεί την χώρα μας και πέρσι τον Ιούλιο, έχοντας πρώτα προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο.

Η «ψυχρή λίμνη» θα κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας προερχόμενη από τα Βαλκάνια το Σαββατοκύριακο. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, η οποία φαίνεται να είναι πιο έντονη κυρίως το Σάββατο, θα είναι οι βροχές και οι κατά τόπους καταιγίδες με τις περιοχές της δυτικής και Στερεάς Ελλάδας να είναι αυτές που κυρίως θα επηρεαστούν.

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη»

Πρόκειται για μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες, οπού αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η «ψυχρή λίμνη» δημιουργεί αστάθεια τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών που τη συνοδεύουν, όσο και των ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν.

Ο καιρός σήμερα

Aρχικά αναμένονται αυξημένες νεφώσεις σε περιοχές της κεντρική, ανατολικής και βόρειας χώρας όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών. Από τις μεσημεριανές, βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και ενδεχομένως στο Ιόνιο και στα Δωδεκάνησα.

Σημαντικότερα θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 31, στην Ήπειρο από 15 έως 33 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 33 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 31 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 30 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-6 μποφόρ και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το μεσημέρι – απόγευμα όμβροι και στα ορεινά μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και το μεσημέρι – απόγευμα κυρίως στα ορεινά τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές και το μεσημέρι – απόγευμα τοπικοί όμβροι.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.