Την Παρασκευή, τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση καθώς οι αγορές αξιολόγησαν τις αυστηρές δηλώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) και τα μικτά στοιχεία πληθωρισμού της Ιαπωνίας, ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στην επικείμενη ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell.

Οι περιφερειακές αγορές επηρεάστηκαν από τις απώλειες στη Wall Street, καθώς η ανάκαμψη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και η έντονη πτώση των τεχνολογικών μετοχών προκάλεσαν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην ομιλία του Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole, αργότερα την Παρασκευή.

Η ομιλία του Powell έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πεποίθησης ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα σημάδια ταχείας επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας τροφοδότησαν ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, μειώνοντας την όρεξη για ρίσκο αυτή την εβδομάδα.

Πτώση στις ιαπωνικές μετοχές εν μέσω αυστηρών σχολίων της BoJ και μικτών στοιχείων για τον πληθωρισμό

Οι ιαπωνικοί δείκτες Nikkei 225 και TOPIX υποχώρησαν περίπου 0,2% ο καθένας, με τους δείκτες να οδεύουν προς ένα μέτριο τέλος της εβδομάδας καθώς η ανάκαμψη από τις απώλειες των αρχών Αυγούστου σταμάτησε.

Ο κυβερνήτης της BoJ, Kazuo Ueda, δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο κοινοβούλιο ότι τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλά και ότι πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να φτάσουν σε ουδέτερο επίπεδο.

Ο Ueda επανέλαβε επίσης τα σχέδια για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σταθερός – τα σχόλιά του ήρθαν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την BoJ στη συνεδρίαση του τέλους Ιουλίου.

Ωστόσο, τα σχόλια του Ueda υπονομεύθηκαν από τα μικτά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) του Ιουλίου. Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο βασικός και συνολικός πληθωρισμός CPI αυξήθηκαν λόγω της βελτιωμένης καταναλωτικής δαπάνης και των υψηλότερων μισθών. Ωστόσο, ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί το κόστος τροφίμων και ενέργειας και αποτελεί βασικό μέτρο για την BoJ, υποχώρησε κάτω από τον ετήσιο στόχο του 2%.

Η ανάγνωση αυτή δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με το πόσο περιθώριο έχει η BoJ για να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι ιαπωνικές αγορές είχαν κλονιστεί από την αυστηρή στάση της BoJ στις αρχές Αυγούστου, αν και ανέκτησαν ένα μεγάλο μέρος των απωλειών τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Αδυναμία στις ασιατικές αγορές, οι τεχνολογικές μετοχές ακολουθούν τις απώλειες της Wall Street

Οι ευρύτερες ασιατικές αγορές κυρίως σημείωσαν πτώση, και φαινόταν ότι θα κλείσουν την εβδομάδα με μέτρια απόδοση, καθώς η ανάκαμψη από τις απώλειες των αρχών Αυγούστου σταμάτησε.

Οι δείκτες με υψηλή αναλογία τεχνολογικών μετοχών παρουσίασαν μεγαλύτερες απώλειες, ακολουθώντας τις απώλειες των αντίστοιχων αμερικανικών, καθώς οι προσδοκίες για τα κέρδη της NVIDIA Corporation, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, προκάλεσαν επιφυλακτικότητα.

Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,9% λόγω των απωλειών στις μεγάλες κινεζικές διαδικτυακές μετοχές.

Οι κινεζικές μετοχές παρέμειναν κοντά σε χαμηλά έξι μηνών, με τους δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite να κινούνται σε μια επίπεδη προς χαμηλή περιοχή την Παρασκευή. Οι δύο δείκτες οδεύουν επίσης προς πτώση 1% αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη Nifty 50 της Ινδίας υποδείκνυαν ελαφρώς θετικό άνοιγμα, αν και ο δείκτης αναμένεται να αντιμετωπίσει αντίσταση στο επίπεδο των 25.000 μονάδων.

Διαβάστε ακόμη: