Ισχυροί τριγμοί έπληξαν τις ασιατικές αγορές την Παρασκευή, μετά την πτώση στη Wall Street λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με την πτώση στις ιαπωνικές αγορές να βαθαίνει και λόγω των αποφάσεων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Τα αδύναμα στοιχεία για τον αμερικανικό δείκτη διευθυντών αγορών και την αγορά εργασίας ενέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς και για το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed θα μπορούσε ενδεχομένως να έρθει πολύ αργά.

Τα αδύναμα κέρδη από μεγάλες εταιρείες όπως η Intel και η Amazon.com επίσης επιβάρυναν το κλίμα, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα θετικά στοιχεία της Apple.  Τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν στις ασιατικές συναλλαγές, με την προσοχή να στρέφεται τώρα στα επερχόμενα στοιχεία για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες για περισσότερες οικονομικές ενδείξεις.

Κατάρρευση στο Τόκιο

Οι ιαπωνικές αγορές είχαν μακράν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ασιατικών ομολόγων τους, με τον δείκτη Nikkei 225 να υποχωρεί σχεδόν 6% στο πιο αδύναμο επίπεδό του από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX έχασε 4,2%.

Οι ιαπωνικές μετοχές είχαν ήδη υποστεί έντονες απώλειες από την Πέμπτη, μετά τις αποφάσεις της Bank of Japan, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια φέτος, θέτοντας ένα σαφές τέλος στις πολιτικές τόνωσης που έδωσαν ώθηση στις ιαπωνικές αγορές το περασμένο έτος.

Διαβάστε ακόμη: