Μεικτά είναι τα πρόσημα στις ασιατικές μετοχές η Δευτέρα, αφού ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα» να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων, προετοιμάζοντας τη Fed για μια κίνηση ήδη από τον επόμενο μήνα.

Τα σχόλια έδωσαν επιπλέον ώθηση στους επενδυτές και βοήθησαν να αφήσουν πίσω τους την αναταραχή στην αγορά νωρίτερα τον Αύγουστο, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν να είναι σε επιφυλακή για τυχόν απροσδόκητα στοιχεία που θα μπορούσαν να σκάσουν την αισιόδοξη φούσκα, σημειώνει το Business Times.

Οι traders παρακολουθούσαν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που αναζωπύρωσε τους φόβους για κλιμάκωση στην περιοχή.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχώρησε 0,76% στις 38.072 μονάδες. Πτώση 0,25% σημείωσε ο Kospi στις 2.694 μονάδες. Στον αντίποδα, ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε 0,82% στις 17.756 μονάδες.

Το μήνυμα Powell

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, ο Πάουελ δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική.

«Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», πρόσθεσε.

«Η πεποίθησή μου έχει αυξηθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία επιστροφής στο 2%», είπε, αναφερόμενος στον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: