Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις υπερωρίες εξετάζει η κυβέρνηση, μετά την εκρηκτική άνοδο των δηλωμένων – πληρωμένων υπερωριών που είναι αποτέλεσμα της ευρείας εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόθεση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των υπερωριών, της υπερεργασίας, των νυχτερινών και της αμοιβής των αργιών. Επανέλαβε μάλιστα την σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης «να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος για όλους», όπως είπε στον Σκάι.
Η νομοθετική ρύθμιση
Σύμφωνα με το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας μελετάται το ενδεχόμενο οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην υπερωριακή απασχόληση να είναι αισθητά χαμηλότερες, απαλλάσσοντας έτσι, τις επιχειρήσεις από ένα επιπρόσθετο κόστος, το οποίο πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούν ως δυσβάσταχτο.
Το ζήτημα ανέκυψε – σε μεγάλο βαθμό – μετά την εντυπωσιακή αύξηση των υπερωριών οι οποίες – πλέον – δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη» εξαιτίας της εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Όπου εφαρμόσθηκε το μέτρο, καταγράφεται άνοδος των υπερωριών με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή των σούπερ μάρκετ όπου η αύξηση άγγιξε το 60%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη χρησιμότητα του μέτρου στη μάχη κατά της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.
Οι υπερωρίες
Χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης δηλώνονται και πληρώνονται στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μισθολογικό αλλά και το μη μισθολογικό κόστος. Έτσι, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το σενάριο να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τις υπερωρίες. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι θα αυξήσουν το εισόδημά τους.
Η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Η ενδεχόμενη εφαρμογή των μειωμένων υπερωριών αναμένεται να συνδυασθεί με την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε περισσότερους από 1.500.000 εργαζομένους, καθώς από τον ερχόμενο Μάρτιο λήγει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε εστίαση και τουρισμό τίθενται σε εφαρμογή η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, με την επιβολή και των προβλεπόμενων προστίμων για τους παραβάτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 ώρες σε σχέση με τα έτη πριν από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ενδεικτικά, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν:
Στα σούπερ μάρκετ κατά 60% (216.731 ώρες το 2024, έναντι 135.466 το 2021). Στις τράπεζες κατά 38,3% (82.236 ώρες το 2024, έναντι 59.470 το 2021). Στις εταιρείες security κατά 27,8% (454.547 ώρες το 2024, έναντι 355.584 ώρες το 2022). Στη βιομηχανία κατά 34,3% (2.019.082 ώρες το 2024, έναντι 1.503.813 το 2023). Στο λιανεμπόριο 28,1% (474.999 ώρες το 2024, έναντι 370.883 το 2023).
Προβλήματα
Πάντως παρά τα θεαματικά αποτελέσματα στην καταγραφή των υπερωριών, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρά την υποχρεωτική χρήση της Ψηφιακής Κάρτας σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, οι παραβάσεις που σχετίζονται με τα ωράρια απασχόλησης συνεχίστηκαν να καταγράφονται και το 2024 στους ελέγχους που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας.
Η δεύτερη θέση στο σύνολο των παραβάσεων για τις εργασιακές σχέσεις – κατά το 2024 – αφορά παραβάσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Διαβάστε ακόμη:
-
Χάρι Πότερ: Σπάνια έκδοση του πρώτου βιβλίου πουλήθηκε σε δημοπρασία πάνω από 25.000 ευρώ
-
Χρυσοχοΐδης: Αύξηση 30% και ρεκόρ στις συλλήψεις επίορκων αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων το 2024
-
K. Χατζηδάκης: Τα νέα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
-
Goldman Sachs: Νέες τιμές στόχοι και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες – Οι καταλύτες