Ήταν 6 Απριλίου του 2020, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ζήτησε να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού στην αγορά αδειών των πατεντών για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού.

Στήριξε έτσι την άποψη του Ηλία Μόσιαλου που πρότεινε προτού ξεκινήσει η διαδικασία της έγκρισης, παραγωγής και διάθεσης των εμβολίων,να αγοράσει κεντρικά η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες για τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Ευρωπαική Ενωση επέλεξε όμως άλλο σχέδιο με αποτέλεσμα να δοθούν οι πρώτες εγκρίσεις από τον ΕΜΑ . Ετσι τα πρώτα εμβόλια άρχισαν να παράγονται και να διατίθενται εκείνο το διάστημα. Εν συνεχεία όπως τόνισε στο Radar κυβερνητικό στέλεχος «ενεφανίσθη ως προφήτης ο Αλέξης Τσίπρας και πρότεινε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες των εμβολίων και στη συνέχεια κάθε κράτος-μέλος, έχοντας πια την πατέντα, να παράγει το ή τα εμβόλια. Ξέχασε όπως πάντα όταν πρόκειται για υπευθυνότητα και σοβαρότητα να αναρωτηθεί ποιος και αν θα πληρώσει για τις πατέντες.» Σχεδόν ένα χρόνο μετά την δήλωση του στην«Frankfurter Allgemeine Zeitung» στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής ένωσης που έγινε στις 23 Απριλίου, ο Κυριακός Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού . Έτσι τόνισε «θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών όταν θα έφτανε η φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.»

Το εμβόλιο πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό

Και φτάνουμε στις 4 Μαΐου όπου ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη δωρητών. Στόχος η στήριξη του έργου του Π.Ο.Υ. και της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε διάγνωση και θεραπεία του κορονοϊού, αλλά και για την ανάπτυξη εμβολίου. Εκεί ο Κυριακός Μητσοτάκης επανέλαβε την αρχική προ έτους πρόταση του: « το εμβόλιο όποτε και αν εφευρεθεί θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση».
Και εκεί όπως τόνισε στο Radar το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος «εμφανίστηκε αίφνης ωσάν να ξύπνησε από τον λήθαργο ο Αλέξης τσίπρας όπου με αντιπολιτευτικό και καταστροφικό ως συνήθως οίστρο εγκάλεσε την κυβέρνηση και τον Κυριακό Μητσοτάκη για το θέμα προτείνοντας ότι είχε πει από το 2020 ο πρωθυπουργός.» Με την αντιπολιτευτική τακτική του Σύριζα να περιστρέφεται γύρω από την δημιουργία η την διόγκωση θεμάτων και λειτουργώντας προβοκατόρικα και πουλώντας υπευθυνότητα για την πανδημία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει εμπόριο ελπίδας με τα εμβόλια.

 

 Η προ ημερησίας συζήτηση

Ομως στις 15 Μαΐου στην προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή σε σχέση με το ζήτημα της πρότασης Τσίπρα για τις πατέντες, ο πρωθυπουργός απάντησε αναφερόμενος στην εγχώρια παραγωγή εμβολίων: «Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Γιατί δεν παίρνετε ,τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες. Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με έναν νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες». Το γεγονός ότι στις 25 Ιανουαρίου είχαν προηγηθεί δηλώσεις των προέδρων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου που είχαν διευκρινίσει ότι,» ακόμα και αν επιτρεπόταν από την Ε.Ε., δεν μπορούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν στο άμεσο μέλλον εμβόλια για τον κορονοϊό» ήταν ψηλά γράμματα για τον Αλεξη Τσίπρα . Με ύφος χιλίων καρδινάλιων είπε στο Radar ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος «ο Αλέξης Τσίπας αναίρεσε μόνος του όσα κατήγγειλε» αναδεικνύοντας την πρό έτους πρόταση του Πρωθυπουργού : «Ε, όχι, κύριε Μητσοτάκη, δεν σας ζητάμε να κρατικοποιήσουμε τη Pfizer. Ζητάμε, όμως, αυτό που και εσείς υποστηρίξατε: το εμβόλιο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, γιατί είναι επί της ουσίας ένα συλλογικό δημόσιο αγαθό».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.