Ένας αναλυτής χθες επέμεινε στην ερώτηση του προς την διοίκηση της Eurobank, σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φ. Καραβίας απάντησε ότι, η τράπεζα το εξετάζει, αλλά δεν έχει λάβει αποφάσεις.

Και βεβαίως δεν θα μπορούσε να απαντήσει ότι, θα επιβάλλει αρνητικά επιτόκια και η τράπεζα να χάσει μέρος των καταθέσεων της.

Και η απόφαση δεν θα ληφθεί από την Eurobank, αλλά σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση κι αν θυμόμαστε καλά ο πρωθυπουργός είχε κάνει και ένα σχετικό tweet με τις καταθέσεις.

Άλλωστε, η χρέωση αρνητικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (-0,50%) αναμένεται να οδηγήσει και τις ελληνικές τράπεζες να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια για μεγάλες ποσά καταθέσεων ( λ.χ 100.000 ευρώ ), όπως οι κυπριακές τράπεζες με ορισμένες εξαιρέσεις.

Πάντως, η προοπτική των αρνητικών επιτοκίων οδηγεί σε επενδύσεις είτε σε μετοχές, ακίνητα, ομόλογα. Κοινώς, οι καταναλωτες θα αρχίσουν να κινούνται αφού ξοδεύσουν σήμερα Μαύρη Παρασκευή τα όσα τους περισσεύουν..

Και οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά χρειάζεται να επανέλθουν στις τραπεζικές εργασίες και να τους προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις με αποδόσεις.