Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πέταξε, σήμερα, Παρασκευή 18 Ιουνίου, πάνω από το ακρωτήριο Νικόλαος Σιαλμάς, στον Άγιο Ευστράτιο, όπου βρίσκεται και ομώνυμο μνημείο, και απέτισε φόρο τιμής στον υπολοχαγό Ν. Σιαλμά, ο οποίος έχασε τη ζωή του σαν σήμερα το 1992 κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην 337 Μοίρα και συμμετείχε με τον αρχηγό τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά σε πτήση ζεύγους διθέσιων αεροσκαφών F-16, στο Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο. Όπως ανακοινώθηκε, κυβερνήτες των δύο αεροσκαφών ήταν ο διοικητής της 337 Μοίρας αντισμήναρχος Ιωάννης Κρίκης και ο επισμηναγός Ιωάννης Τζικόπουλος.

Με την ολοκλήρωση της πτήσης και την προσγείωση στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στα στελέχη της μονάδας συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλει σε καθημερινή βάση εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή που του έχει ανατεθεί.

Νωρίτερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή δραστηριότητα της ημέρας.

«Πρόσωπα όπως ο Νικόλαος Σιαλμάς θυμίζουν την υποχρέωσή μας να μένουμε πιστοί και συνεπείς στον όρκο να προασπίσουμε την πατρίδα, τις κατακτήσεις του λαού μας, τη Δημοκρατία, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπροστά!», τόνισε σε ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την επέτειο των 29 ετών από τη θυσία του υποσμηναγού.

Αναφερόμενος στον υποσμηναγό, ο υπουργός, επεσήμανε ότι πρόκειται για ακόμη έναν «αξιωματικό που πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων που προσέφεραν τη ζωή τους για τα ιδανικά, τις αξίες, την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος». Η ανάρτηση του υπουργού συνοδεύεται από φωτογραφία με την κάσκα του άτυχου πιλότου και φόντο την ελληνική σημαία.

Η τραγωδία στον Άγιο Ευστράτιο

O Νικόλαος Σιαλμάς έχασε τη ζωή του στις 18 Ιουνίου 1992, κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, με αεροσκάφος F-1CG της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών. Ο υποσμηναγός κλήθηκε να αναχαιτίσει το ολοκαίνουριο τότε απόκτημα «τρίτης γενιάς» της τουρκικής αεροπορίας το F-16C.

Τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεράμυνας εντόπισαν 4 άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής από τα αεροδρόμια Αγχιάλου, Λήμνου και Σκύρου. Ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, μαζί με ένα δεύτερο Mirage και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο.

Όταν έφτασαν στην περιοχή πλησίασαν τα δύο τουρκικά F-16 για αναγνώριση. Ο Νικόλαος Σιαλμάς επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16 με Mirage F-1CG. Ωστόσο, τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν, με αποτέλεσμα η αναγνώριση να εξελιχθεί σε εμπλοκή.

Η κάσκα του Νικόλαου Σιαλμά ήταν το μόνο που βρέθηκε από τον άτυχο πιλότο

Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή, Ι. Μανωλάκου, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη, για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος. Κάποια στιγμή ο σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται, 17 λεπτά μετά τη διαταγή για απογείωση.

Ο δεύτερος χειριστής είχε δηλώσει τότε: «Μιλούσαμε μέχρι τελευταία στιγμή». Ο Νικόλαος Σιαλμάς ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Στο σημείο έσπευσαν ελικόπτερο και αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματο, όπου εντόπισαν τα συντρίμμια. Η κάσκα του Νικόλαου Σιαλμά ήταν το μόνο που βρέθηκε από τον άτυχο πιλότο.