Αρχαία Ολυμπία. Ο ιερός τόπος διεξαγωγής των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα πνευματικό, αθλητικό και καλλιτεχνικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Σημείο αναφοράς και έμπνευσης αλλά και παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών.
Σήμερα, σε αυτόν τον μεγαλειώδη λατρευτικό τόπο της αρχαιότητας η Microsoft και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσίασαν το πρότζεκτ «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος». Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο δημιούργημα το οποίο αφορά την ψηφιακή διατήρηση του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Όταν η καινοτομία συναντά την πολιτιστική κληρονομιά
Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν η καινοτομία συναντά την πολιτιστική κληρονομιά και η τεχνολογία συνδέεται με τον αρχαίο πολιτισμό; Από πολύ νωρίς, πολιτικοί, φορείς της αυτοδιοίκησης, στελέχη της εταιρείας αλλά και μαθητές του γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, περίμεναν στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου προκειμένου να ξεκινήσει η ξενάγηση στους πολιτιστικούς θησαυρούς του παρελθόντος.
Ουσιαστικά, το έργο ψηφιακής αναβίωσης επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια με μια συναρπαστική εμπειρία μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μίας εμπειρίας μέσω υπολογιστή, καθώς και της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.
Ουσιαστικά, το έργο ψηφιακής αναβίωσης επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια με μια συναρπαστική εμπειρία μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μίας εμπειρίας μέσω υπολογιστή, καθώς και της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.
Βόλτα στον Αρχαιολογικό χώρο
Ειδικότερα, η ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του αρχαιολογικού χώρου σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας – που ζωντανεύει με έναν ρεαλιστικό, συναρπαστικό τρόπο που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατός. Αυτή η νέα μορφή ψηφιακής αρχειοθέτησης θα συνεχίσει να προσφέρει μια «πύλη» σε μια άλλη εποχή, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τι έχει επιτύχει η ανθρωπότητα στο παρελθόν και υπενθυμίζοντάς μας τι μπορούμε να καταφέρουμε σήμερα.
«Το έργο “Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος” είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να “επισκεφθούν” μέσα από τη ψηφιακή απεικόνιση το χώρο όπως ήταν στην αρχαιότητα και να βιώσουν την ιστορία και τις αξίες που πρεσβεύει χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε πότε αυτή η ιδέα αποφασίστηκε να γίνει πράξη.
«Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και συμπλήρωσε: «Και χωρίς την συνεργασία των αρχαιολόγων του Υπουργού Πολιτισμού, χωρίς το μεράκι τους, χωρίς την ενέργεια με την οποία πιστεύω ότι εντρυφήσαν και πάλι στις πηγές και να σκεφτούν σε λεπτομέρεια τι σημαίνει να ξαναχτίσεις ψηφιακά 27 διαφορετικά μνημεία, πιστεύω ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί. Και είμαι πραγματικά χαρούμενος, είμαι συγκινημένος, που σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό, αλλά παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν. Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ μαζί με την κα Πρόεδρο και μαζί με όλους σας στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά κυρίως αυτό το οποίο συγκράτησα σήμερα δεν ήταν τόσο τη δύναμη της τεχνολογίας όσο τον ενθουσιασμό στα μάτια των νέων μαθητών του γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Τη δυνατότητα να αντιληφθούν πράγματι τι συνέβαινε σε αυτό το χώρο πριν από 25 αιώνες, να ξαναζωντανέψει μπροστά στα μάτια τους η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας».