Η ΕΚΤ, απτόητη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχων της, εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στις 4 Μαΐου, αν και το ποσοστό αύξησης παραμένει αβέβαιο, την ώρα που άλλες κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων τους.

Κλειδί για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ αποτελεί ο υποκείμενος πληθωρισμός – ένας δείκτης τιμών που εξαιρεί τα ευμετάβλητα αγαθά όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει παραμείνει πεισματικά σε υψηλά επίπεδα, παρότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 350 μονάδες βάσης από τον προηγούμενο Ιούλιο έως σήμερα.

Τα στοιχεία για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεζ Ντε Κος, δήλωσε ότι θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες και μετά την πρόσφατη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος της επόμενης κίνησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

“Εάν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο στις προβλέψεις του Μαρτίου, θα έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφορτωθεί τον πληθωρισμό. Το πόσες αυξήσεις θα γίνουν και το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από αυτές τις εκτιμήσεις”, ανέφερε σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο.

Οι διαφωνίες, βέβαια, μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχουν ενταθεί τελευταία, αλλά οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας λαμβάνονται μέχρι τώρα με ισχυρή πλειοψηφία, κάτι που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Διαβάστε περισσότερα