Στο στόχαστρο των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε για μια ακόμη φορά η Apple, αυτή τη φορά για το σύστημα ανέπαφων πληρωμών NFC.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν κατηγορεί τον αμερικανικό γίγαντα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στον κλάδο των ψηφιακών πορτοφολιών και στις υπηρεσίες iOS, καθώς εμποδίζει την πρόσβαση ανταγωνιστών της στο σύστημα ανέπαφων επαφών, ήτοι την τεχνολογία NFC συστήματα ανέπαφων πληρωμών και επιβάλει στους χρήστες των κινητών της τηλεφώνων την υπηρεσία Apple Pay.

«Έχουμε ενδείξεις πως η Apple εμποδίζει τρίτα μέρη να έχουν πρόσβαση σε βασική τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών λύσεων στα ψηφιακά πορτοφόλια στις συσκευές Apple» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοινωθέν της, η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Όπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν απέστειλε ένα έγγραφο με τις αντιρρήσεις και τις επισημάνσεις της προς την αμερικανική εταιρεία, στο οποίο εξηγεί πως θεωρεί ότι η κατασκευάστρια των iPhones καταχράστηκε την δεσπόζουσα θέση της, στο οποίο η Apple θα κληθεί να απαντήσει και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Αν η παράτυπη δράση της Apple συνεχιστεί και επιβεβαιωθεί, τότε «κάτι τέτοιο θα είναι παράνομο με βάση τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε.» σχολίασε η Βεστάγκερ, οπότε ο αμερικανικός κολοσσός θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ υψηλό πρόστιμο. Τέτοιου είδους παραβιάσεις επισύρουν πρόστιμο που μπορεί να φτάνει έως το 10% του παγκόσμιου τζίρου μιας εταιρείας.

Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν. Η εταιρεία τελεί υπό έρευνα και για τις κατηγορίες που αφορούν το App Store και τη δράση της κατά των ανταγωνιστών της.

Οι νέες κατηγορίες έρχονται σε ένα διάστημα που οι Βρυξέλλες έχουν δρομολογήσει δύο νέες σημαντικές νομοθεσίες, μεταξύ τους το Digital Markets Act, που αφορούν τον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο και τη προσπάθεια να προστατευτούν καλύτερα οι καταναλωτές και οι μικρότερες εταιρείες από την δράση των Big Tech.