Η κεφαλαιοποίησή της πλησιάζει το ΑΕΠ όλης της Γερμανίας.Η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο 1% τη Δευτέρα, φέρνοντας τον κατασκευαστή των iPhone σε απόσταση αναπνοής από το να γίνει η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που θα ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο περίπου 1% στα 181,12 δολάρια τη Δευτέρα, λίγο λιγότερο από 2 δολάρια πριν φτάσει στο σημείο-ορόσημο. Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές της Apple αυξήθηκαν σχεδόν κατά 11% και σημείωσαν υψηλά ρεκόρ σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Οι μετοχές της Apple ανέβηκαν φέτος καθώς οι επενδυτές παραμένουν βέβαιοι ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποκτήσουν προϊόντα όπως iPhone, MacBook και υπηρεσίες όπως το Apple TV και το Apple Music.

Όταν η Apple φτάσει στο σημείο-ορόσημο όπου θα έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 3 τρισ. δολαρίων, η Microsoft θα είναι η μόνη εταιρεία που θα περιλεμβάνεται στην «ομάδα» εταιρειών με 2 τρισ. δολάρια αξία ενώ η Alphabet της Google, η Amazon και η Tesla έχουν ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι μετοχές της Apple έχουν προσφέρει συνολικές αποδόσεις της τάξης του 22.000%, ποσοστό ίσο με περίπου 28% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ο μεγάλος αμερικανικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης S&P 500 έχει προσφέρει συνολικά το ίδιο διάστημα αποδόσεις 7,5% ετησίως για την ίδια περίοδο. Άλλες μετοχές τεχνολογίας έχουν ακόμη καλύτερες αποδόσεις, όπως για παράδειγμα αυτές της Nvidia Corp. που κατασκευάζει μικροτσιπ επεξεργασίας γραφικών, οι οποίες σημείωσαν απόδοση 31% σε ετήσια βάση, ή αυτές της Netflix Inc. Που καταγράφουν άνοδο κατά 39% ετησίως από την αρχική δημόσια προσφορά του 2002, αλλά οι εταιρείες αυτές δεν μπορούν καν να συγκριθούν καν σε μέγεθος με την Apple όντας πολύ μικρότερες.

Το iPhone 13 των 7.000 δολαρίων έχει εξαρτήματα του πρώτου κινητού της Apple

Το πρώτο iPhone, γνωστό και ως το iPhone 2G, παρουσιάστηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2007, σηματοδοτώντας την απογείωση της Apple. Σήμερα, η Caviar αποτίει φόρο τιμής στη συσκευή πρώτης γενιάς, παρουσιάζοντας το iPhone 13 Pro Steve Jobs Edition.

Εξαιρετικά περιορισμένης έκδοσης (μόλις 19 μονάδες θα κυκλοφορήσουν παγκοσμίως), το κινητό τηλέφωνο είναι κατασκευασμένο από αεροπορικό τιτάνιο και περιλαμβάνει μια σφραγισμένη κάψουλα με το εμβληματικό «μήλο» της Apple, η οποία περιέχει ένα ενσωματωμένο τμήμα της πλακέτας από τη συσκευή πρώτης γενιάς.

Το κάλυμμα του τηλεφώνου διαθέτει επιπλέον σχήματα υψηλής ακρίβειας που απεικονίζουν τα τεχνικά στοιχεία της συσκευής. Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν περίβλημα τιτανίου που έχει επικαλυφθεί με μαύρο PVD στο κάτω μέρος της συσκευής, με την υπογραφή του αείμνηστου ιδρυτή της Apple, Steve Jobs χαραγμένη με λέιζερ.

Σχολιάζοντάς το, ο ιδρυτής της Caviar, Sergey Kitov, είπε: «Για αυτή την capsule συλλογή, δώρισα το δικό μου iPhone 2G. Θυμάμαι ακόμα τα συναισθήματά μου όταν κρατούσα για πρώτη φορά αυτή τη συσκευή –ήταν μια νέα πραγματικότητα τότε! Κρατούσα όλο το διαδίκτυο στα χέρια μου. Θυμάμαι πόσο περίεργο και ασυνήθιστο ήταν στην αρχή να το χρησιμοποιήσω, αλλά μετά από μερικούς μήνες, δεν μπορούσα πια να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς αυτό».