Η Apple σχεδιάζει μια νέα έκδοση του Mac mini που θα είναι ο μικρότερος επιτραπέζιος υπολογιστής που έχει κατασκευάσει ποτέ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανανέωσης της σειράς Mac με τσιπ που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το νέο μοντέλο -που αναμένεται αργότερα φέτος- θα σηματοδοτήσει την πρώτη σημαντική αλλαγή στον σχεδιασμό του mini από τότε που ανανεώθηκε υπό τον Στιβ Τζομπς το 2010, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Η συσκευή θα είναι πολύ μικρότερη από την προκάτοχό της, προσεγγίζοντας το μέγεθος ενός αποκωδικοποιητή Apple TV, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Το ανανεωμένο mini είναι ένα από τα πολλά νέα Mac που έρχονται τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία ετοιμάζει εκδόσεις του επιτραπέζιου iMac και του MacBook Pro με chips από τη σειρά M4. Υπάρχουν MacBook Air σε εξέλιξη προκειμένου να κυκλοφορήσουν την άνοιξη, ενώ τα μοντέλα Mac Pro και Mac Studio αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα μέσα του επόμενου έτους.

Η μαζική αναβάθμιση στον επεξεργαστή M4 σηματοδοτεί άλλο ένα ορόσημο για την Apple: Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία τοποθετεί την ίδια γενιά τσιπ σε όλα τα Mac της. Το πυρίτιο M4 – που ήδη εμφανίζεται στο iPad Pro – προορίζεται να τροφοδοτήσει τις νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης τις οποίες η Apple θα αρχίσει να αναπτύσσει αργότερα φέτος.

Εκπρόσωπος της Apple με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της εταιρείας.

Παρά τον μικρότερο συνολικό σχεδιασμό, το νέο Mac mini μπορεί να είναι πιο μεγάλο σε ύψος από την τρέχουσα έκδοση. Το σημερινό μοντέλο έχει ύψος περίπου 1,4 ίντσες. Η ενημερωμένη έκδοση θα εξακολουθεί να διαθέτει κέλυφος από αλουμίνιο.

Το Apple TV box, εν τω μεταξύ, έχει διάμετρο περίπου 3,7 ίντσες – σήμερα λιγότερο από το μισό μέγεθος του Mac mini.

Η Apple έχει δοκιμάσει μοντέλα με τουλάχιστον τρεις θύρες USB-C στο πίσω μέρος του mini, εκτός από μια περιοχή για τη σύνδεση του καλωδίου τροφοδοσίας και μια θύρα HDMI για τη σύνδεση της συσκευής με τηλεοράσεις και οθόνες.

Άνθρωποι που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του νέου Mac mini λένε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα iPad Pro σε ένα μικρό κουτί. Το σημερινό Mac mini ξεκινά από τα 599 δολάρια και ενώ το νέο μοντέλο μπορεί να έχει μικρότερο κόστος κατασκευής, ωστόσο δεν είναι σαφές αν η εταιρεία θα μετακυλίσει οποιαδήποτε εξοικονόμηση στον καταναλωτή.

Η Apple ετοιμάζει δύο εκδόσεις του νέου Mac mini, οι οποίες φέρουν την κωδική ονομασία J773. Η πρώτη θα χρησιμοποιεί τη βασική διαμόρφωση του chip M4, παρόμοια με το εξάρτημα που βρίσκεται στο εσωτερικό του iPad Pro. Θα υπάρξει επίσης ένα Mac mini ανώτερης κατηγορίας που θα χρησιμοποιεί ένα chip M4 Pro που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Αυτό το στοιχείο περιλαμβάνει υποστήριξη για πρόσθετη μνήμη και καλύτερα γραφικά.

Οι προμηθευτές της Apple σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την αποστολή μονάδων της τυπικής έκδοσης M4 μέσα στον μήνα προκειμένου να κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος. Οι μονάδες με την ανώτερη έκδοση M4 Pro δεν θα είναι έτοιμες για τους καταναλωτές πριν από τον Οκτώβριο. Το Mac mini αναβαθμίστηκε για τελευταία φορά στις αρχές του 2023 με τα τσιπ M2 και M2 Pro. Απέκτησε το τσιπ M1 τον Νοέμβριο του 2020 ως μέρος της πρώτης σειράς Mac με πυρίτιο της Apple.

Η στροφή της Apple στους δικούς της επεξεργαστές υπολογιστών βοήθησε στην ενίσχυση των πωλήσεων και επιτάχυνε τον ρυθμό των αναβαθμίσεων. Αλλά η ζήτηση Mac έχει επιβραδυνθεί από την εποχή της πανδημίας.

Η κατηγορία απέφερε έσοδα περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο τρίμηνο, αυξημένα κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη: