Η Apple έχασε την κορυφή στη λίστα με τις εταιρείες με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο εν μέσω μιας ευρείας πώλησης μετοχών στον τομέα της τεχνολογίας.

Η πετρελαϊκή εταιρεία από τη Σαουδική Αραβία και παραγωγός φυσικού αερίου, Aramco, κατέκτησε την κορυφή εκθρονίζοντας την κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Οι επενδυτές πωλούν τις μετοχές τους σε εταιρείες τεχνολογίας καθώς κατευθύνονται σε κάτι λιγότερο ριψοκίνδυνο. Το Bitcoin, τα άλλα κρυπτονομίσματα και ψηφιακά assets, από την άλλη συνεχίζουν να σημειώνουν πτωτική τάση. Οι μετοχές της Apple κατέγραψαν πτώση πάνω από 5% στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη κλείνοντας με αποτίμηση της εταιρείας στα 2.37 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι έχασε τη θέση της ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο από την Aramco, της οποίας η αξία αποτιμάται στα 2.42τρισ. δολάρια.

Είναι η πρώτη φορά που η Aramco κατακτά την πρώτη θέση από το 2020. Οι μετοχές των παραγωγών ενέργειας αυξήθηκαν φέτος καθώς το κόστος του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκε. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Apple έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 20% από την αρχή του έτους. Ο Nasdaq έκλεισε στα 3,2% χαμηλότερα στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, αφού τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε κοντά σε υψηλό 40 ετών.

Σημειώνεται δε, ότι οι αυξανόμενες τιμές ήταν η μοναδική μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθώς αναδύεται από την πανδημία του Covid-19.Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ανταποκριθεί στο πρόβλημα αυξάνοντας τα επιτόκια, γεγονός που έχει προκαλέσει την απομάκρυνση από πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις λόγω ανησυχιών ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Την Πέμπτη, ο όμιλος SoftBank της Ιαπωνίας ανέφερε ζημιά ρεκόρ 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δραστηριότητές του στο Vision Fund καθώς η αξία των τεχνολογικών επενδύσεών του μειώθηκε. Η ζημιά ήταν σε πλήρη αντίθεση με ένα χρόνο πριν, όταν η εταιρεία σημείωσε ρεκόρ στα ετήσια κέρδη της.

Έκτοτε, ορισμένες εταιρείες στις οποίες έχει μερίδια η SoftBank, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Didi και Grab, έχουν πέσει σε αξία.

Η απομάκρυνση από αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα περιουσιακά assets βοήθησε επίσης στη διαμόρφωση της τιμής του Bitcoin κάτω από τα 27.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχει χάσει τώρα περίπου το 60% της αξίας του από τότε που έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.