Η Apple κινδυνεύει να πληρώσει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ (14 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην Ιρλανδία, καθλως νομικός σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η νίκη του τεχνολογικού κολοσσού σε προηγούμενη υπόθεση θα πρέπει να ακυρωθεί.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζοβάνι Πιτριουτζέλα του Δικαστηρίου της ΕΕ σε συμβουλευτική γνωμοδότηση την Πέμπτη ανέφερε ότι η νίκη της Apple σε κατώτερο δικαστήριο της ΕΕ θα πρέπει να επανεξεταστεί επειδή έβριθε νομικών λαθών. Το κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ πρόκειται να εκδώσει τη δεσμευτική απόφασή του για την πολυετή διαμάχη για τις κρατικές ενισχύσεις τους επόμενους μήνες και ακολουθεί ανάλογες εισηγήσεις στην πλειονότητα των υποθέσεων.

«Υπό το πρίσμα των νομικών σφαλμάτων που διέπραξε το Γενικό Δικαστήριο, τα οποία αναιρούν τις εκτιμήσεις του», η προσφυγή θα πρέπει να «ακυρωθεί στο σύνολό της», δήλωσε ο Πιτριουτζέλα.

Η Ευρωπαία επίτροπος για τον ανταγωνισμό της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ – η οποία βρίσκεται σε προσωρινή άδεια καθώς είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – προκάλεσε την οργή κατασκευάστριας εταιρείας iPhone, όταν το 2016 επέλεξε να επικεντρωθεί στις φορολογικές ρυθμίσεις της εταιρείας στην Ιρλανδία. Είναι μακράν η μεγαλύτερη υπόθεση στη δεκαετή εκστρατεία της Βεστάγκερ για φορολογική δικαιοσύνη, η οποία έχει επίσης βάλει στο στόχαστρό της εταιρείες όπως η Amazon και η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat της Stellantis NV. Υποστήριξε ότι τα φορολογικά οφέλη προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία απαγορεύεται στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple βγήκε μικήτρια στην  προσπάθεια να ανατρέψει την απόφαση της ΕΕ το 2020, αφού οι δικαστές διαπίστωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει πολλά λάθη. Η ήττα αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα για την Βεστάγκερ, η οποία έχει υποστεί αρκετές ακόμη ήττες σε άλλες φορολογικές υποθέσεις.

Διαβάστε ακόμη: