Η Apple στο πλαίσιο κανονιστικής κατάθεσης δήλωσε ότι τα προϊόντα της ανταγωνίζονται ευθέως τις gaming πλατφόρμες Sony PlayStation, Microsoft Xbox και Nintendo. Σε προηγούμενη, ανάλογη, κατάθεσή της η εταιρεία χαρακτήριζε ως ανταγωνιστές της το Android της Google στα smartphones και τα Windows της Microsoft στον τομέα των υπολογιστών και την προσέλκυση προγραμματιστών.

Οι ανταγωνιστές της Apple αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης της εταιρείας με την Epic Games, κατά τη διάρκεια της οποίας η Apple υποστήριξε ότι δεν κατέχει το μονοπώλιο αφού ανταγωνίζεται τις διάφορες πλατφόρμες gaming μέσω των οποίων προσφέρεται το Fortnite της Epic.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Apple δεν κατέχει το μονοπώλιο στην αγορά των «mobile gaming συναλλαγών», ωστόσο έδωσε εντολή στην εταιρεία να αλλάξει τις πρακτικές της και να επιτρέψει σε προγραμματιστές να συνδέονται με μεθόδους πληρωμής οι οποίες δεν λειτουργούν μέσω της Apple. Τόσο η Epic Games όσο και η Apple κατέθεσαν έφεση εναντίον της απόφασης.

Η ανανέωση στην κανονιστική κατάθεση της Apple αντικατοπτρίζει και το πόσα χρήματα κερδίζει η εταιρεία από τον τομέα του gaming στα τηλέφωνα και στις ταμπλέτες της. Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης με την Epic, σχεδόν το 70% των εσόδων από το App Store προέρχεται από τα παιχνίδια και μάλιστα προέρχεται μόνο από το 10% των χρηστών του App Store.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι η Apple παρουσιάζοντας το νέο iPhone 13 Pro, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόνισε ιδιαίτερα τα gaming χαρακτηριστικά του όπως ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για τους gamers.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC το App Store είχε πωλήσεις άνω των 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2020. Αντίστοιχα, η Wall Street Journal σε δική της ανάλυση υποστηρίζει ότι η Apple έχει περισσότερα κέρδη προερχόμενα από παιχνίδια σε σχέση με τις Microsoft, Nintendo, Activision Blizzard και Sony που ασχολούνται κυρίως με το συγκεκριμένο αντικείμενο.