Οι έντονες διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση οικονομικών και τεχνικών ζητημάτων μεταξύ ΥΠΕΝ-ΔΕΔΔΗΕ ανέβαλλαν για σήμερα τελικά την ανακοίνωση του πακέτου αποζημιώσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Αττική που έμειναν χωρίς ρεύμα μέσα στην σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίς».

«Σχεδόν βέβαιο είναι πως θα έχουμε διαγραφή, δηλαδή μηδενισμό των τελών χρήσης δικτύου που πληρώνουμε στον λογαριασμό είτε για δύο μόνο μήνες είτε και για τους τέσσερις του εκκαθαριστικού» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται το σχέδιο, υπονοώντας ότι το ΥΠΕΝ θέλει το τετράμηνο και ο ΔΕΔΔΗΕ το δίμηνο μηδενισμό.

«Οι διαφορές είναι χαρακτηριστικές» συνεχίζει ο άνθρωπος του ΥΠΕΝ: «για κατανάλωση, 1.000 KWh το τετράμηνο, η διαγραφή χρέωσης δικτύου είναι 23 ευρώ, ενώ για κατανάλωση 4.000 kWh είναι 60 ευρώ».

Από το ΔΕΔΔΗΕ παρατηρούσαν πως «στην περίπτωση του τετραμήνου το κόστος που θα επωμιστεί ο ΔΕΔΔΗΕ, σημαίνει αυτόματα μεγάλη οικονομική αιμορραγία για την εταιρία, εφόσον μάλιστα ο μηδενισμός αφορά εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές. Εξάλλου ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει δυνατότητα αυτόματου εντοπισμού ποιά ακριβώς νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Χαμηλή Τάση, αφού δεν έχει προχωρήσει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών» λένε στο Διαχειριστή.

Ο ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκας έδωσε στοιχεία στη Βουλή που λένε πως η διακοπή ηλεκτροδότησης στην Αττική κατά την κακοκαιρία αφορούσε 200.000 πολίτες σε 40 Δήμους, ενώ 24 ώρες μετά είχε αποκατασταθεί το 97,5% των περιπτώσεων.

Πάντως έμπειρα στελέχη της ΡΑΕ ανεβάζουν τον αριθμό των νοικοκυριών σε 350.000 τουλάχιστον εκτιμώντας ότι οι διακοπές στις γραμμές Μέσης Τάσης (που εντοπίζονται από το ΔΕΔΔΗΕ) αντιστοιχούν σε διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολύ περισσότερα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στη Χαμηλή Τάση (που δεν εντοπίζεται αυτόματα από το Διαχειριστή αλλά μόνο μετά από ειδοποίηση).

«Το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ έπεσε από τη Δευτέρα το απόγευμα και δεν δεχόταν κλήσεις οπότε ο Διαχειριστής δίνει λάθος στοιχεία στον ΥΠΕΝ και τον παρασύρει» λένε στη ΡΑΕ κύκλοι που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους.

Πάντως η καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές σε οικιακές συσκευές λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης, τρέχει κανονικά, μας λένε από το ΔΕΔΔΗΕ. Η αποζημίωση φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ και η σχετική διαδικασία περιγράφεται στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, στο σημείο της επιλογής δήλωσης του αιτήματος αποζημίωσης.

Τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ανακοινωθεί και η επιδότηση για τον Φεβρουάριο, που στα νοικοκυριά θα είναι κατά τι χαμηλότερη εκείνης του Ιανουαρίου αφού η μέση τιμή χονδρικής υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στα 227 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι των 235 ευρώ του Δεκεμβρίου. Το Δημόσιο επιδοτεί το 80% της ζημιάς για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και το 60% για τις επόμενες 300.

Ο ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει την αύξηση της επιδότησης σε επιχειρήσεις σε ενεργοβόρους κλάδους από το 50% σήμερα, στο 75%, εφόσον φυσικά ανάψει το πράσινο φως η Κομισιόν.