Άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας στη Ρωσία προωθούν ενεργητικά την ιδέα του πολέμου, και η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι τώρα μια ευδιάκριτη πιθανότητα, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μουράτοφ που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του στο Δημαρχείο του Όσλο, ο Μουράτοφ είπε πως στη Ρωσία είναι σύνηθες να θεωρούνται αδύναμοι οι πολιτικοί που απέτρεψαν την αιματοχυσία, ενώ το να απειλείται ο κόσμος με πόλεμο θεωρείται “καθήκον των αληθινών πατριωτών”.

Ο Μουράτοφ, διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα τιμήθηκε με το βραβείο για το 2021 από κοινού με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια του ενημερωτικού ιστότοπου Rappler, σε αναγνώριση της μάχης τους για την ελευθερία της έκφρασης.

“Οι ισχυροί προωθούν ενεργητικά την ιδέα του πολέμου”, είπε. “Επιπλέον, στα μυαλά ορισμένων τρελών γεωπολιτικών, ένας πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι κάτι αδύνατο πλέον”.

Ο Μουράτοφ είπε επίσης πως η δημοσιογραφία στη Ρωσία περνάει “μέσα από μια σκοτεινή κοιλάδα”, με πάνω από εκατό δημοσιογράφους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη κυβερνητικές οργανώσεις να χαρακτηρίζονται “ξένοι πράκτορες”.

“Στη Ρωσία αυτό σημαίνει ‘εχθροί του λαού'”, είπε ο Μουράτοφ, αφιερώνοντας το βραβείο του “σε ολόκληρη την κοινότητα των ερευνητικών δημοσιογράφων” και στη μνήμη των συναδέλφων του στη Νόβαγια Γκαζέτα που έχασαν τη ζωή τους.

Άννα Πολιτκόφσκαγια

Ανάμεσά τους η Άννα Πολιτκόφσκαγια, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά της στη Μόσχα πριν από 15 χρόνια αφού είχε προκαλέσει την οργή του Κρεμλίνου με τις ανταποκρίσεις της από τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Η Μαρία Ρέσα επανέλαβε την έκκλησή της για μεταρρύθμιση των πλατφορμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

“Η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουμε σήμερα είναι να μεταμορφώσουμε αυτό το μίσος και τη βία, την τοξική λάσπη που ρέει μέσω του πληροφοριακού οικοσυστήματός μας, που προτεραιοποιείται από αμερικανικές διαδικτυακές εταιρίες που βγάζουν παραπάνω χρήματα διαδίδοντας το μίσος και πυροδοτώντας ό,τι χειρότερο υπάρχει μέσα μας”.

“Για τις ΗΠΑ, η μεταρρύθμιση ή η ανάκληση του τμήματος 230, του νόμου που μεταχειρίζεται τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σαν να ήταν υπηρεσίες κοινής οφέλειας”.

Η Ρέσα και ο Μουράτοφ είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που τιμώνται με το Βραβείο Νόμπελ μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι που κέρδισε το βραβείο το 1935 για την αποκάλυψη του κρυφού προγράμματος επανεξοπλισμού της χώρας του.

Η Ρέσα σημείωσε στην ομιλία της πως ο φον Οσιέτσκι δεν μπόρεσε ποτέ να παραλάβει το βραβείο του καθώς πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί.

“Δίνοντάς το σε δημοσιογράφους σήμερα, η Επιτροπή Νόμπελ στέλνει ένα σήμα για μια παρόμοια ιστορική στιγμή, ένα άλλο υπαρξιακό σημείο για τη δημοκρατία”, είπε.