Ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας στη Βρετανία, που προετοιμάζονταν για ένα ενδεχόμενο «χτύπημα» κάποιου κορωνοϊού στη χώρα, προειδοποιούσαν από τον Φεβρουάριο του 2016 για την ανάγκη για αποθέματα ατομικής προστασίας, για την ύπαρξη μηχανογραφημένου συστήματος εντοπισμού επαφών και έλεγχο για ξένους ταξιδιώτες, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της άσκησης «Αλίκη» η οποία διατάχθηκε από την αρχίατρο Dame Sally Davies, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν διοικητικοί αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), το υπουργείο Υγείας, ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία και παρατηρητές από τις τοπικές κυβερνήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας, αναφέρει ο Guardian.

Οι συμμετέχοντες εξέτασαν περιπτώσεις αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) που έφτασαν στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ και εξαπλώθηκαν γρήγορα με αποτέλεσμα «μια μεγάλη έκρηξη». Όπως και ο Covid, το MERS προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια και μπορεί να εξαπλωθεί ασυμπτωματικά ενώ δεν υπήρχαν γνωστές θεραπείες ή εμβόλια.

Οι 23 σελίδες που θα πυροδοτήσουν ελέγχους

Υπουργοί της κυβέρνησης είχαν τονίσει προηγουμένως ότι ο σχεδιασμός της πανδημίας επικεντρώθηκε περισσότερο στη γρίπη, οπότε δεν προετοίμασε το Ηνωμένο Βασίλειο για όσα απαιτούνταν για την αντιμετώπιση ενός κορονοϊού. Μάλιστα η αποκάλυψη της έκθεσης 23 σελίδων για την Άσκηση Αλίκη αναμένεται να πυροδοτήσει έναν νέο έλεγχο για το πόσο καλά προετοιμασμένο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση αρνήθηκε να δημοσιεύσει τον φάκελο λέγοντας ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού στην ανταπόκριση της κυβέρνησης και του NHS στον Covid-19 παρερμηνεύοντας την έκθεση».

Ωστόσο, ο φάκελος κυκλοφόρησε την Πέμπτη, από τον Δρ Moosa Qureshi, έναν κλινικό ιατρό που κάνει εκστρατεία για μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την ετοιμότητα της κυβέρνησης για την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει περισσότερες από 137.417 ζωές μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης.

Όσα δεν έγιναν παρά τις προειδοποιήσεις

Μερικά από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στην έκθεση, όπως οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ο έλεγχος της εισόδου ταξιδιωτών από Κίνα και Ιταλία, αλλά και η απουσία συστήματος εντοπισμού των επαφών ατόμων που νοσούσαν, ήρθαν στο προσκήνιο ως προβλήματα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας παρά τις συστάσεις της.

Ο Qureshi είπε ότι: «η κυβέρνηση συγκάλυψε την Άσκηση Αλίκη – μια άσκηση για τον κορονοϊό που προέβλεψε τη σημασία της απομόνωσης των ασθενών, τον εντοπισμό επαφών, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, εκπαιδευμένο προσωπικό και επαρκή κρεβάτια στο σύστημα υγείας.

«Το γεγονός ότι ο Covid-19 είναι ένας νέος τύπος κορονοϊού είναι άσχετο, κάθε πανδημία είναι διαφορετική. Αλλά τα μαθήματα της Άσκησης Αλίκη ήταν γενικά εφαρμόσιμα σε κορονοϊούς συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, συμφωνήθηκαν με γενική συναίνεση και τόσο οι πολιτικοί ηγέτες όσο και τα στελέχη του NHS England δεν κατάφεραν να τα εφαρμόσουν».