Για το τέλος του µηνός παραπέμπονται οι αποφάσεις σχετικά µε τα εκκρεµή ζητήµατα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Η κυπριακή πλευρά, όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των εµπλεκόµενων µερών µε τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., δεν έχει άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά µε την ωφελιµότητα του έργου, δεσµεύτηκε ωστόσο να λάβει οριστικές αποφάσεις το αργότερο έως και τις 31 Αυγούστου.

Τρία είναι τα ρυθµιστικά ζητήµατα που ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Great Sea Interconnector θέτει ως προαπαιτούµενα στις ρυθµιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου για τη διασφάλιση της χρηµατοδότησης του έργου και για τα οποία η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) έχει διατυπώσει σειρά διευκρινιστικών ερωτηµάτων και αναµένει απαντήσεις πριν τοποθετηθεί οριστικά.

Το πρώτο συνδέεται µε τον γεωπολιτικό κίνδυνο που µπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση της διασύνδεσης, παράγοντας που ενισχύθηκε µετά τη στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των ερευνών βυθού για την πόντιση του καλωδίου από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» για λογαριασµό της Nexans.

Η ΡΑΕΚ σε προηγούµενη απόφασή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο ανάπτυξης των δαπανών που θα έχει καταβάλει ο Α∆ΜΗΕ από τους καταναλωτές της Κύπρου σε περίπτωση που διακοπεί η υλοποίηση του έργου για γεωπολιτικούς λόγους.

Στην εν λόγω απόφαση αναφέρει συγκεκριµένα ότι «ενδέχεται» να επιτραπεί να ανακτηθούν οι δαπάνες από τον φορέα υλοποίησης. Στην πίεση που ασκείται από τον Α∆ΜΗΕ να φύγει το «ενδέχεται» και να προβλέπεται µε σαφήνεια στην απόφαση η ανάκτηση των δαπανών, η ΡΑΕΚ στη χθεσινή σύσκεψη δεσµεύτηκε να το πράξει µόνο έπειτα από εγγύηση της κυπριακής κυβέρνησης.

Η ΡΑΕΚ στη χθεσινή σύσκεψη εµφανίστηκε να κάνει αποδεκτό το δεύτερο επίµαχο ζήτηµα, που αφορά την πρόταση του Α∆ΜΗΕ να καλύψουν οι καταναλωτές Κύπρου και Ελλάδας (63%-37% αντιστοίχως) το ποσό των 100 εκατ. ευρώ µε το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση είχε δεσµευθεί ότι θα ενισχύσει το έργο.

Σοβαρές επιφυλάξεις ωστόσο εξακολουθεί να εκφράζει, και τις διατύπωσε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, στο τρίτο ζήτηµα, που αφορά την ανάκτηση των δαπανών του έργου από τους καταναλωτές µε την έναρξη κατασκευής του από 1/1/2025, κάτι

Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου αναµένει απαντήσεις από τον Α∆ΜΗΕ σε τρία επίµαχα ζητήµατα για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης.

που έχει ήδη εγκρίνει η Ρυθµιστική Αρχή της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ). Η ΡΑΕΚ έχει αποστείλει στον Α∆ΜΗΕ σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων που να τεκµηριώνουν ότι η ανάκτηση των δαπανών από την έναρξη κατασκευής της διασύνδεσης, και όχι από την έναρξη λειτουργίας της, πλήττει τη βιωσιµότητά του έργου.

Η πλευρά της ΡΑΕΚ δεσµεύτηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παρουσία της εκπροσώπου της Γενικής ∆ιεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. ότι θα λάβει επ’ αυτού οριστική απόφαση έως τις 31 Αυγούστου, αφού προηγουµένως ο Α∆ΜΗΕ δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Διαβάστε ακόμη: