Σήμερα, Τετάρτη, εορτάζεται η Απόδοση της εορτής του Πάσχα η οποία στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας, είναι η ολοκλήρωση της εν λόγω εορτής, η οποία διαρκεί συνολικά 39 μέρες μετά την Ανάσταση.

Από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, στη χριστιανική λατρεία

Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (9 Ιουνίου 2021).

Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες.

Οι πιστοί λένε για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη»

Όσοι «φύλαξαν» την εορτή του Πάσχα, προσέχουν και την Απόδοσή της. Παύουν την εργασία τους στον εσπερινό της παραμονής και ανάβουν ειδικά το καντήλι του σπιτιού.

Ανήμερα της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα (παραμονή της Αναλήψεως) οι πιστοί λένε για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη», οι νοικοκυρές βάφουν ή τρώνε τα τελευταία κόκκινα αυγά, ενώ σε κάποια μέρη καίνε τα δαφνόφυλλα που έμειναν από το «Ανάστα ο Θεός» του Μεγάλου Σαββάτου και τα πηδούν για το καλό της νέας περιόδου.

Τι σημαίνει «Πάσχα»;

O όρος «Πάσχα» προέρχεται από το αραμαϊκό «πασ’ά» και το εβραϊκό «πέσαχ». Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή «πασαχού» (πραύνω) ή η αιγυπτιακή «πασ’» (ανάμνηση) ή «πεσάχ» (πλήγμα). Ορισμένοι ερευνητές ανιχνεύουν τις αρχές των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα σε χαναανιτικές γιορτές που σχετίζονται με τη συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη. Άλλοι μελετητές θεωρούν ότι η ρίζα του Πάσχα βρίσκεται σε γιορτές και ιεροτελεστίες της άνοιξης της προισραηλιτικής εποχής με την έννοια των ποιμένων που υποβάλλουν αίτημα στον θεό για την προστασία του κοπαδιού τους. Εντούτοις, αυτές οι υποθέσεις δεν θεωρούνται επαρκώς τεκμηριωμένες.

Πάντως, η Βίβλος συσχετίζει το «πέσαχ» με το ρήμα «πασάχ» που σημαίνει είτε «χωλαίνω», είτε «εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία» (Γ’ Βασ. 18:21,26), είτε, μεταφορικά, «ξεφεύγω», «προσπερνώ», «απαλλάσσω». Το Πάσχα, είναι η προσπέραση του αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών, ενώ έπληττε με θάνατο τα πρωτότοκα αγόρια των σπιτιών των Αιγυπτίων.